De Amerikaanse rivierkreeft vertoeft graag in de Krimpenerwaard, zo blijkt uit een eerste telling van het hoogheemraadschap. Op alle onderzoekslocaties werd de ongewenste gast aangetroffen. In Schieland was dat een stuk minder vaak.
Het hoogheemraadschap is dit voorjaar begonnen met een meerjarige inventarisatie van uitheemse rivierkreeften in het beheergebied. Uit de eerste resultaten blijkt dat deze op alle, bijna zestig, onderzoekslocaties in de Krimpenerwaard aanwezig waren. Op een locatie telden de medewerkers er meer dan honderd. De meeste kreeften werden rond Berkenwoude aangetroffen, in het midden van het gebied.
In Schieland was het beeld beduidend anders: daar werden op slechts een derde van de onderzoekslocaties kreeften gesignaleerd, en ook in kleinere aantallen.
"Het is de vraag of dit komt doordat de kreeften Schieland nog niet hebben gekoloniseerd, of dat het gebied minder geschikt is als leefgebied voor deze uitheemse kreeften. Door het onderzoek de komende jaren te herhalen, krijgen we hierover meer duidelijkheid", verklaart hoogheemraad Agnes van Zoelen.
Leefomgeving
In totaal zijn een kleine honderd locaties onderzocht. Daar bevonden zich vooral rode Amerikaanse rivierkreeften, maar ook een aantal gevlekte, geknobbelde en gestreepte Amerikaanse rivierkreeften.
De dieren, die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen, woelen de waterbodem om en graven gangen en holen, waardoor waterplanten losraken, oevers verzwakken en bagger toeneemt. Ze eten bovendien veel planten en dieren die hier van nature voorkomen en planten zich snel voort.
De waterschappen zijn ze daarom liever kwijt dan rijk, maar het blijkt lastig om in te grijpen. Een onderzoek in opdracht van STOWA dat dit voorjaar werd afgerond, leverde geen aanwijzingen op om de leefomgeving aan te passen.
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wilde daarnaast ook zelf weten waar en hoeveel rivierkreeften er in het eigen gebied voorkomen, zegt een woordvoerder. "Daarom zijn we een eigen onderzoek begonnen."
Delfland
Ook in het beheergebied van Delfland laat de rivierkreeft zich de laatste weken weer veelvuldig zien. Volgens het hoogheemraadschap gaat de exoot in deze tijd van het jaar, en dan het liefst op warme regenachtige dagen, op zoek naar een nieuw leefgebied.
Delfland roept wandelaars op kreeften en andere exoten te melden via de app ‘snApp de Exoot’ of op de website waarneming.nl.
Het hoogheemraadschap wil samen met kennisinstituten een proef beginnen met het wegvangen van rivierkreeften op ‘hotspots’, vertelt een woordvoerder. "Maar de vraag is nog: wat doen we er vervolgens mee?"
MEER INFORMATIE
Monitoring kreeften 2020 Schieland en de Krimpenerwaard
Infographic Rivierkreeften in Delfland
H2O-bericht: Amper invloed leefomgeving op aanwezigheid
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen