De BoerBurgerBeweging (BBB) doet tijdens de waterschapsverkiezingen mee bij alle waterschappen. De plattelandspartij kondigde eerder aan mee te gaan doen, maar nu is duidelijk geworden dat ze bij alle waterschappen op de verkiezingslijst staat. Ook andere bestaande en nieuwe partijen doen al dan niet voor het eerst een gooi naar een bestuurszetel bij de waterschappen.
De partijen die mee willen doen aan de waterschapsverkiezingen hadden tot 19 december de tijd om hun naam te laten registreren bij het centrale stembureau. Op 30 januari, de dag van de kandidaatstelling, moeten de kandidatenlijsten worden ingeleverd bij het stembureau van het waterschap. Uit de gegevens die tot dusverre bekend zijn kan worden opgemaakt dat er het nodige te kiezen valt op 15 maart, de dag waarop de provinciale en waterschapsverkiezingen tegelijk worden gehouden.
Naast de zittende partijen doen nieuwe en bestaande partijen een gooi naar een plek in de algemene besturen van de waterschappen. Die worden voor het eerst samengesteld met een gelimiteerd aantal geborgde zetels voor landbouw (2) en natuur (2) en zonder gereserveerde plekken voor de bedrijven.
BBB
In de debatten over het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 om de geborgde zetels af te schaffen, kondigde Caroline van der Plas van BBB aan dat haar partij mee zou gaan aan de waterschapsverkiezingen. Dit vooral om de inbreng van de landbouw in de waterschapsbesturen veilig te stellen, zeker als de geborgde zetels voor de boeren zouden sneuvelen.
Dat is uiteindelijk niet gebeurd - met het door de Eerste Kamer aangenomen aangepaste wetsvoorstel behoudt de landbouw 2 geborgde zetels - maar toch doet de BBB mee met de waterschapsverkiezingen.
Op 14 januari komen alle BBB-kandidaten samen in het Gelderse Nijkerk en zal BBB de lijsttrekkers presenteren, meldt Nieuwe Oogst, een uitgave van de drie landbouworganisaties LTO Noord, ZLTO en LLTB.
De partij is in oktober 2019 opgericht en slaagde erin bij de Tweede Verkiezingen in 2021 een zetel te veroveren. Met Van der Plas als boegbeeld wist de partij snel aan populariteit te winnen, vooral in boerenkring. In de peilingen wordt de partij een forse zetelwinst toegedicht voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.
Student en Water
De BBB is niet de enige die zich als nieuwe partij meldt voor de waterschapsverkiezingen, er zijn diverse andere nieuwkomers die een gooi doen naar een zetel in een algemeen bestuur van een waterschap. Zo dingt in Groningen de nieuwe partij Student en Water mee naar een plek in het bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest. Naast de zittende partijen staan ook Groninger Belang, Drents Belang en Stichting Lijst Calimero op de registratielijst.
Bij andere waterschappen doen andere landelijke partijen een gooi naar een waterschapszetel, zoals de Partij voor de Dieren die in Brabant (De Dommel), in Zeeland (Scheldestromen) en in Noord-Holland (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) een plek wil gaan veroveren in het algemeen bestuur.
In het laatstgenoemde hoogheemraadschap doen andere partijen voor het eerst mee: De Vrije Lijst, NL met een Plan (Samenwerkende Vrije Partijen) en de Piratenpartij. De ChristenUnie die in 2019 in Noord-Holland zonder succes meedeed aan de waterschapsverkiezingen, staat ook weer op de lijst.
AWP
Nieuw is ook dat de Algemene Waterschapspartij (AWP) deze keer ook meedoet aan de provinciale verkiezingen. Dat gebeurt onder de naam Algemene Waterpartij, met water, klimaat en natuur als kernwoorden. De AWP heeft op dit moment AWP-afdelingen in 18 van de 21 waterschappen. Verder zijn provinciale teams in 9 van de 12 provincies (afdelingen in oprichting), staat op de site van de partij.