secundair logo knw 1

De uitheemse plantensoort Watercrassula verdringt in een toenemend aantal natte en vochtige natuurgebieden de inheemse plantensoorten en tast zo het leefgebied aan van beschermde diersoorten. Voor water- en natuurbeheerders is er daarom nu de brochure Omgaan met watercrassula in natuurgebieden.

De uit Australië afkomstige vetplant Watercrassula werd in 1995 voor het eerst in Nederland gesignaleerd. De vetplant is inmiddels in het hele land te vinden, met name in het zuiden en de kustgebieden. De crassula is in staat om heel snel 100% dekkingsgraad te halen. Op plekken waar nieuwe, natte natuur wordt ontwikkeld kan dat tot problemen leiden. Als de crassula zich daar als eerste vestigt, krijgt andere flora geen ruimte.

Nieuwe natuur
“We staan in Nederland echt voor een hele grote opgave om de watercrassula terug te dringen waar hij is en te vermijden dat de plant zich verder uitbreidt,” zegt Hein van Kleef. Hij is senior-ecoloog bij Bargerveen, een stichting, die natuurbeheer en –herstel ondersteunt met ecologische kennis. “Als uitgesproken pionier kan de crassula zich snel uitbreiden als er weinig andere planten aanwezig zijn. Dat is voor terreinbeheerders een serieus probleem. Wie nieuwe, vochtige natuurgebieden wil ontwikkelen, doet dat niet voor de watercrassula.”

Brochure
In de brochure wordt ingegaan op het beheersen en bestrijden van watercrassula. “We hebben deze brochure nu geproduceerd omdat we merken dat terrein- en waterbeheerders een schreeuwende behoefte hadden aan handvaten over de omgang met deze exoot.”

Volgens Van Heek is regelmatige monitoring in elk geval nodig om snel in te kunnen grijpen als de plant opduikt. “Verschillende factoren spelen vervolgens een rol bij de te bepalen strategie. Soms is het mogelijk de plant in een gebied te elimineren, bijvoorbeeld als het besmette stuk natuur drooggelegd kan worden.”

Beheer
Vaker is dat echter niet geval. Dat maakt het beheer lastiger, geeft Van Heek toe. “Dan wil je in elk geval vermijden dat de watercrassula andere plantensoorten overwoekert. Dat kan door ze af te dekken met folie, af te plaggen of te behandelen met heet water. Deze bestrijding heeft echter altijd maar tijdelijk effect.”

Concurrenten
Van Heek verwacht eigenlijk nog het meeste van de inzet van concurrenten van de watercrassula. Deze plant, die in allerlei watertypen en vochtige milieus voorkomt, woekert alleen onder specifieke omstandigheden. “Een goede bedekking met andere plantensoorten, kan vestigingssucces en groei terugbrengen. Op kleine schaal hebben we dat laten zien met proeven. Deze zomer willen we de volgende stap zetten en de proeven opschalen. Op een aantal locaties in Nederland zullen praktijkproeven worden ingericht.”

 

LEES OOK
De brochure ‘Omgaan met watercrassula in natuurgebieden’
Eerder berichtte H2O-Actueel: Heet water niet effectief als bestrijdingsmiddel tegen watercrassula

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.