Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat de rioolwaterzuiveringen Uithoorn en de Ronde Venen voorzien van aanvullende zuiveringsstappen voor de verwijdering van medicijnresten en andere microverontreinigingen. Kosten: 52,5 miljoen euro. Het algemeen bestuur van het waterschap stemde er gisteren zonder tegenstem mee in.
AGV wil voortmaken met de aanpassing. Snelle realisatie van de aanvullende zuiveringsstappen op rwzi Uithoorn en rwzi De Ronde Venen, die beide het effluent lozen op de Amstel, is belangrijk om de waterkwaliteitsdoelen van de Kaderrichtlijn Water te halen, schrijft het dagelijks bestuur in het kredietvoorstel. Een andere reden is een subsidie van ruim 2 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar komt het waterschap voor in aanmerking als de zuiveringsstappen eind 2026 zijn gerealiseerd.
Om de gang erin te houden voegt het dagelijks bestuur het voorbereidings- en uitvoeringskrediet samen. Een uitzondering, stelde dagelijks bestuurder Sander Mager in de vergadering van het algemeen bestuur.
Door voorbereiding en uitvoering in één traject te stoppen, neemt het waterschap wel een groter financieel risico. Algemeen bestuurder Alexander Grassi (BBB) zag in ‘de variatiecoëfficiënt van 40 procent’ een teken dat het waterschap ‘geld kan uitgeven als water’. “En dat baart mij zorgen.” In zijn reactie sprak Mager dat beeld tegen, wijzend op de uitzondering. “Doen we de voorbereiding eerder, dan wordt de onzekerheid kleiner.”
Maximaal hergebruik
Het dagelijks bestuur zette in op het plaatsen van tijdelijke modulaire installaties om de vierde zuiveringstap te realiseren op beide rwzi’s. Dit omdat het waterschap het plan heeft om de twee zuiveringsinstallaties in 2035 samen te voegen. Onderzoek maakte duidelijk dat het niet haalbaar is om volledig verplaatsbare en herbruikbare installaties te plaatsen. Maar het is wel mogelijk om gestandaardiseerde installaties te gebruiken waarvan onderdelen na 10 jaar op een nieuwe locatie hergebruikt kunnen worden, schrijft het dagelijks bestuur. Het doel is nu om ‘te sturen op maximaal hergebruik’ van onderdelen als de nieuwe rwzi wordt gebouwd.
In de nu geaccordeerde plannen staat dat als ondergrens een verwijderingsrendement van 70 procent wordt aangehouden met het streven om 80 procent te halen. Dat laatste percentage is conform de toekomstige eis die in het nieuwe Europese richtlijn Stedelijke afvalwater is opgenomen. Uiteindelijk moet de zuivering aan die Europese rendementsnorm voldoen, maar vooralsnog is dat niet haalbaar. Reden is de netcongestie. Als door files op het elektriciteitsnet de zuiveringen verstoken blijven van energie, kan het gebeuren dat de aanvullende zuiveringsinstallaties tijdelijk moeten worden stilgezet, om de andere zuiveringsonderdelen wel te kunnen laten draaien, schrijft het dagelijks bestuur.
Dicht loket
Vragen in het algemeen bestuur of het recent door de Autoriteit Consument & Markt vastgestelde prioriteringskader, waardoor waterschappen voorrang krijgen bij toewijzen van elektriciteit, soelaas kan bieden, leidde tot een terughoudende reactie van Mager: “Ik ben blij dat we als waterschappen op plek twee staan van de prioriteitenlijst, maar daarmee staan we vooraan bij een dicht loket. Ik verwacht niet dat dit op korte termijn leidt tot veel positieve effecten voor dit project.”
De dagelijks bestuurder zei wel dat ‘alle mogelijkheden’ worden onderzocht om met eigen elektriciteitsvoorziening (windmolen, batterij) het probleem van de netcongestie op te lossen. “Zodra die kans er is, zullen we die gebruiken. Maar ik verwacht het niet.”
Door in te zetten op de ondergrens van 70 procent verwijdering van medicijnresten, voldoet het waterschappen aan de subsidievoorwaarden, schrijft het dagelijks bestuur. “Ook hiermee wordt nog een substantiële verbetering van de waterkwaliteit behaald." En de eis van 80 procent zoals geformuleerd in de nieuwe Europese richtlijn Stedelijke afvalwater gaat pas over 10 jaar in.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen