secundair logo knw 1

Antoinet Looman (heemraad Waterschap Rijn en IJssel), Rens Steintjes (wethouder gemeente Doetinchem) en Esther Ruesen (directeur Stadsmuseum) openen de expositie | Foto Waterschap Rijn en IJssel

Onder de vlag van het initiatief ‘Weet van Water’, waarin Waterschap Rijn en IJssel samenwerken met de gemeenten in hun beheersgebied, is deze zomer de tentoonstelling ‘Droogte in de Achterhoek: Wat kan ík doen?’ geopend.

Op de tentoonstelling vinden bezoekers informatie en tips die helpen om zelf water te besparen en vast te houden. Ook is er een droogtetafel, waarmee de droogteproblematiek en oplossingen helder worden uitgelegd. “Binnen ‘Weet van Water’ zijn de afgelopen jaren al tal van activiteiten en campagnes georganiseerd richting de inwoners”, vertelt Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel.

Door samen te werken met gemeenten wil het waterschap inwoners aanspreken met thema’s die voor hen relevant zijn. “In de ene gemeente hebben we acties gehad over het wonen aan een dijk. Terwijl het in andere plaatsen veel meer gaat over vergroening van tuinen. Alle acties dragen bij aan het verhogen van het waterbewustzijn. Dat bereik je alleen lokaal, want dan kun je onderwerpen aanspreken die mensen direct raken.”

De expositie is gratis te zien in het Stadsmuseum Doetinchem en loopt tot en met 31 augustus 2022. “Het onderwerp droogte gaat iedereen aan", stelt Ginsel. "We zochten daarom een laagdrempelige, vandaar ook gratis te bezoeken, en inspirerende manier om het onderwerp te behandelen. Wie de tentoonstelling bezoekt, kan echt ervaren wat de gevolgen van droogte zijn voor bijvoorbeeld natuur en landbouw, maar ook voor woningen en wijken. En daarnaast bieden we handvatten omdat mensen er zelf ook iets aan kunnen doen.”

Het is de eerste tentoonstelling die vanuit ‘Weet van Water’ is georganiseerd. “We hopen hiermee een instrument aan onze campagnetoolbox te hebben toegevoegd. Alle waterschappen zoeken manieren om de inwoners te betrekken bij de wateruitdagingen, denk ook aan de ‘Waterbazen-campagne’. Wij hopen dat de expositie flink wat mensen bereikt en het zou heel leuk zijn om hem later ook in andere gemeenten aan te bieden.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”