secundair logo knw 1

De BASF-fabriek in Ludwigshafen aan de Rijn

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat gaat in gesprek met de Duitse regering over het verminderen van lozingen van PFAS in industrieel afvalwater in de Rijn. Dat heeft de Tweede Kamer de minister opgedragen in een motie.

De motie was ingediend door Aant-Jelle Soepboer (NSC) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) en kreeg gisteren bij de stemming brede steun van de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de motie was berichtgeving in de media dat de Duitse regering niet van plan is om grenswaarden voor PFAS in te stellen in lozingsvergunningen van de Duitse chemische industrie op de Rijn. Als gevolg van de Duitse lozingen stroomt drie tot vier keer meer PFAS via de Rijn ons land binnen dan volgens het RIVM veilig is voor de volksgezondheid.

De drinkwaterbedrijven die rivierwater gebruiken voor de bereiding van drinkwater vroegen eerder dit jaar aandacht voor het feit dat de hoeveelheden PFAS die bij Lobith ons land binnenstromen eerder toe- dan afnemen. Dat is zorgelijk voor de bereiding van drinkwater uit de rivieren.

In een brief aan de Duitse milieuminister in Berlijn vroegen de drinkwaterbedrijven om inperking van de PFAS-lozingen door de Duitse industrie. Ze beroepen zich daarbij het op het internationale Rijnverdrag, waarin alle landen beloven om grenswaarden in te stellen voor lozingen van ongewenste stoffen in de rivier. Dat gebeurt niet voor PFAS in Duitsland.

Nederland werkt met Duitsland aan een algeheel verbod op het gebruik van schadelijke en niet-afbreekbare PFAS-stoffen. Dat verbod vraagt om een lange adem. In tussentijd zou de inzet moeten zijn om de PFAS-lozingen in de Rijn drastisch te verminderen, stellen NSC en ChristenUnie. "Constaterende dat de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater onder druk komt te staan door PFAS-lozingen in de Rijn, verzoeken wij er bij de Duitse regering op aan te dringen dat zij grenswaarden voor PFAS-lozingen invoert, zodat PFAS in de Rijn teruggedrongen wordt”, aldus de motie.

Minister Madlener heeft beloofd dat hij met zijn Duitse collega’s hierover het gesprek gaat voeren.


LEES OOK
H2O Actueel: Duitse regering: geen beperking PFAS-lozingen in Rijn

H2O Actueel: Staatssecretaris zet alle PFAS op lijst met zeer zorgwekkende stoffen
H2O Actueel: Unie van Waterschappen roept minister Madlener in brandbrief op tot hardere actie tegen PFAS-vervuiling

LUISTER OOK
In de H2O-podcast De Toekomst van ons Water geeft Gerard Stroomberg van RIWA-Rijn uitleg over de wijze waarop de drinkwaterbedrijven de PFAS-kwestie op de politieke agenda zetten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    G Timmerman · 1 months ago
    Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.