Alle PFAS in Nederland worden vanaf nu bestempeld als ‘zeer zorgwekkende stof’. Dat betekent dat bedrijven moeten voorkomen dat ze PFAS uitstoten naar lucht en water, of anders de emissie zoveel mogelijk moeten verminderen. Staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.
Zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Ze kunnen bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn of de vruchtbaarheid schaden. Voor alle stoffen die op deze lijst staan, geldt een minimalisatieplicht.
Gemeenten en provincies, maar ook de Tweede Kamer, dringen er al langer op aan om meer PFAS op de ZZS-lijst te zetten. Dat biedt mogelijkheden om de uitstoot van PFAS – een verzamelnaam van chemische stoffen die onder andere in antiaanbakpannen zitten – tegen te gaan door middel van vergunningverlening, handhaving en toezicht.
In een brandbrief deze week drongen de waterschappen er bij minister Barry Madlener (IenW) eveneens op aan meer te doen tegen PFAS-vervuiling. De Unie van Waterschappen kon vanmiddag nog geen reactie geven op de brief van Jansen.
"We weten allemaal dat PFAS een stof is die je liever kwijt dan rijk bent", verklaart de staatssecretaris zelf. "Daarom werken we samen met gemeenten en provincies aan het verminderen van PFAS in het leefmilieu. Dat alle PFAS nu ZZS zijn, gaat enorm helpen."
OSPAR
Onlangs zijn alle PFAS als ‘prioritaire stoffen’ opgenomen in OSPAR, een verdrag ter bescherming van het noordoosten van de Atlantische Oceaan. De aangesloten landen, waaronder Nederland, hebben de verplichting om deze stoffen te minimaliseren.
In een debat met de Tweede Kamer kondigde Jansen daarom vorige maand al aan dat meer PFAS als ZZS bestempeld zullen gaan worden. Dat geldt nu dus voor alle ongeveer honderd stoffen die tot deze groep behoren.
Als het bedrijven niet lukt om emissie te voorkomen, moeten ze die 'zo veel als mogelijk' verminderen. Daarvoor moeten ze eens in de vijf jaar een vermijdings- en reductieplan opstellen.
Rijkscoördinator
In dezelfde brief aan de Kamer meldt de staatssecretaris dat hij een andere wens inwilligt, namelijk een centraal aanspreekpunt bij de Rijksoverheid voor de PFAS-problematiek rond het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht.
Deze problematiek raakt meerdere beleidsterreinen, zowel binnen het ministerie van IenW alsook binnen andere ministeries. Een zogeheten Rijkscoördinator, in de persoon van Judith Elsinghorst, zal fungeren als interdepartementaal aanspreekpunt voor de betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland.
Elsinghorst is nu directeur Omgevingsveiligheid en Milieurisico’s bij het ministerie van IenW en dat blijft zij ook. Samen met de gemeenten en de provincie zal zij de komende tijd bekijken hoe ze daarnaast haar taak als Rijkscoördinator het beste kan invullen.