Bierbrouwer Heineken wil het watergebruik bij de productie van bier verder gaan verminderen. Dat geldt met name voor de watertekortgebieden waar het concern brouwerijen heeft staan. Dat staat in het onlangs gepubliceerde visiedocument ‘Every Drop’.
De brouwer wil meer balans brengen in de waterkringloop en sluit in de visie aan op het zesde van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Volgens het zesde VN-doel moet in 2030 wereldwijd iedereen toegang hebben tot schoon drinkwater en gebruik kunnen maken van schoon en goed sanitair.
Heineken heeft in de visie ambities uitgesproken voor 2030. In gebieden met weinig water wil de brouwer het watergebruik van 3,2 hectoliter water per hectoliter bier terugbrengen tot 2,8 hectoliter. Voor de totale productie wereldwijd streeft de brouwer naar een daling van 0,3 hectoliter water per hectoliter bier. Die zou dan in 2030 3,2 hectoliter moeten zijn.
Hoge kwaliteit
Wereldwijd heeft Heineken 170 brouwerijen, waarvan er 26 in gebieden staan waar sprake is van watertekorten. Heineken heeft belang bij een goed watermanagement in deze gebieden, want voor de productie van bier, dat voor 95 procent uit water bestaat, heeft de brouwer voldoende water nodig van hoge kwaliteit.
In het afgelopen decennium slaagde het bedrijf er naar eigen zeggen in het watergebruik met bijna een derde te verlagen per geproduceerde hectoliter bier. Daarmee realiseerde de brouwer de doelen die ze had gesteld voor 2020.
Hergebruik
Naast het verminderen van het gebruik van water, zet de brouwer in op verbeteren van hergebruik. De producent wil wereldwijd naar 100 procent zuivering van het proceswater, dat is nu nog 96,5 procent. Daarbij wil de brouwer meer van het gezuiverde restwater gaan hergebruiken bij de productie.
In de plannen voor de komende tien jaar zet Heineken ook in bescherming van watervoorraden. Het concern zegt daarvoor individuele doelen voor elke brouwerij te gaan ontwikkelen.
Dat betekent dat de brouwer inzet op samenwerking in de regio en programma’s om de watersituatie te herstellen, zoals ontzilting, bebossing en landbouwprojecten om gerst, belangrijk ingrediënt van bier, te laten groeien met minder wateropname door het gewas.
MEER INFORMATIE
Every drop: protecting water resources