secundair logo knw 1

Boskalis legt de Marker Wadden aan. Foto: Boskalis

Baggeraar Boskalis realiseerde in het eerste half jaar een omzet van 1,1 miljard euro, dat is 7 procent minder dan een jaar eerder en iets lager dan verwacht. De nettowinst halveerde bijna tot 75 miljoen euro, ook net lager dan de ramingen. Een lichtpuntje is het orderboek: daarin heeft het concern voor 3,25 miljard euro aan toekomstige omzet staan. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar.

Het zit Boskalis vooral tegen in de offshore. In die markt voorziet de baggeraar geen snel herstel door de lage olieprijs. Voor de baggermarkt is het bedrijf ‘gematigd positief’, zei topman Peter Berdowski in een toelichting op de halfjaarcijfers. In Nederland is Boskalis onder meer bezig met de aanleg van de Marker Wadden.

In reactie op de slechte ontwikkelingen in de offshore heeft het bedrijf de omvang van de vloot aangepast. De komende tijd wordt ook op het hoofdkantoor een reorganisatie doorgevoerd waardoor in totaal 130 mensen hun baan verliezen. Het bedrijf schat de reorganisatiekosten op 15 miljoen euro. De sanering moet jaarlijks 30 miljoen euro aan kostenbesparing opleveren. Dit jaar verwacht het bedrijf zo'n € 250 mln te investeren.

Eerder deze week maakte het baggerbedrijf de overname van de Britse bodemonderzoeker Gardline bekend. Overnamekosten: 40 miljoen pond. Eerder probeerde Boskalis Fugro over te nemen, maar dat stuitte op weerstand van de bodemonderzoeker uit Leidschendam, waardoor een overname te duur zou uitvallen. Ook was Fugro niet in voor een samenwerking.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?