In de Dubbele Dijk bij de Groningse plaats Bierum wordt nu een getijdenduiker aangelegd. Door de dijkdoorgang kan zeewater naar het gebied tussen de twee dijken stromen. De werkzaamheden zijn naar verwachting in het voorjaar van 2025 klaar.
De Dubbele Dijk die langs de Eems ligt, is een proefproject van het waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het gaat om een innovatief concept voor waterveiligheid. Achter de hogere dijk aan de waterkant ligt landinwaarts een lagere dijk. Zij beschermen samen tegen overstromingen.
Door de getijdenduiker in de zeedijk komt het tussengebied onder invloed van eb en vloed te staan. Dan kan zout water in- en uitstromen. Hiermee worden de Eems en het gebied tussen beide dijken met elkaar verbonden.
Brakwaternatuur in tussengebied
De Dubbele Dijk is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar biedt ook mogelijkheden voor natuur, landbouw en recreatie. De getijdenwerking zorgt ervoor dat slib uit de Eems kan bezinken en er brakwaternatuur ontstaat. Tevens zijn in het tussengelegen gebied zilte landbouw en aquacultuur mogelijk (zie het beeld van de werking van de getijdenduiker).
Bij boeren in de omgeving bestaat de vrees dat de getijdenduiker leidt tot extra verzilting in de landbouwgronden in de buurt van de Dubbele Dijk. Volgens onderzoek van ingenieursbureau Sweco en grondwaterspecialist Acacia Water waarvan de resultaten in maart 2022 zijn gepubliceerd, is de kans op extra verzilting te verwaarlozen. De dikke kleilaag in de bodem biedt daartegen voldoende weerstand.
Schuiven in de getijdenduiker
De getijdenduiker bestaat uit een betonnen koker van bijna 92 meter lang, met een doorsnee van 2 meter hoog en 3,5 meter breed. De aannemersbedrijven Friso Civiel en Heuvelman Ibis beginnen op 1 augustus met de bouw. De werkzaamheden duren anderhalf tot twee jaar.
Eerst wordt een tijdelijke waterdichte bouwkuip geplaatst, waarbij lange stalen platen de grond in worden getrild. Als de damwanden staan, gaan in november de heipalen de grond in. Vervolgens legt de aannemerscombinatie de betonnen wanden en vloeren van de duiker aan. Dit duurt tot ongeveer oktober 2024. Daarna worden de schuiven in de getijdenduiker aangebracht. De schuiven staan doorgaans open maar kunnen worden gesloten bij een te hoge waterstand.
Tot slot verwijdert de aannemer de stalen bouwkuip en vult de dijk aan met grond en klei. Er komt ook nog een doorlaat waardoor zeewater van het zuidelijke naar het noordelijke deel van het tussengebied kan stromen. De getijdenduiker kan naar verwachting in het voorjaar van 2025 in gebruik worden genomen. Gedurende de werkzaamheden is de dijkweg tussen de NAM-locatie en het strand van Bierum afgesloten voor fietsers en wandelaars.
LEES OOK
Opinie Bas Roels (WWF): win-winsituatie door dubbele dijken
Opinie Cor Huijgens: WWF-plan dubbele dijken roept veel vragen op