secundair logo knw 1

Brabant wil het risico op een overstroming verkleinen l Foto Unsplash/Mika Baumeister

Alles voorkomen kan niet, zo goed mogelijk voorbereidingen treffen wel. Daarom hebben de drie Brabantse waterschappen, de Veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat, Defensie en de Provincie Noord-Brabant een plan gemaakt voor een ‘bovenregionale strategie meerlaagse veiligheid’. Dat moet de gevolgen van extreme droogte en wateroverlast beperken. 

Het plan van aanpak volgt op een grote gezamenlijke calamiteitenoefening in 2022, waaruit een aantal aanbevelingen naar voren kwam. "Daarnaast leert het extreme weer, zoals in juli 2021 in Limburg, dat we ons nog breder kunnen en moeten voorbereiden", schrijven de samenwerkingspartners. 

“We moeten niet alleen kijken naar het voorkomen van een overstroming door een klimaatrobuuste inrichting en een parate bestrijdingsorganisatie. Maar we moeten ons ontwikkelen op het gebied van aangepast bouwen en waar we willen bouwen, het tijdig signaleren en mobiliseren en ten slotte herstellen.” 

Met die brede aanpak sluit Brabant ook aan bij het eindadvies van de landelijke Beleidstafel wateroverlast en hoogwater, dat in december 2022 werd gepresenteerd. Daarin werd voorgesteld om het principe van meerlaagsveiligheid van drie naar vijf lagen uit te breiden. Aan preventie, gevolgbeperking en crisisbeheersing moeten waterbewustzijn en herstel worden toegevoegd. 

Werkgroepen
In de Brabantse strategie wordt dit: voorkomen, beperken, voorbereiden, bestrijden en herstellen. "Door op al deze onderdelen voorbereid te zijn, verklein je het risico van een overstroming en kun je zo spoedig mogelijk terug naar een reguliere situatie mocht zich toch een calamiteit voordoen. Je vergroot daarmee je weerstand en veerkracht."

In vooralsnog drie werkgroepen wordt het plan nader uitgewerkt. Die werkgroepen gaan over informatievoorziening en multidisciplinaire beeldvorming, planvorming en multi-operationele voorbereiding en opleiden, trainen en oefenen. 

Later dit jaar starten nog vier werkgroepen op het gebied van ruimtelijke inrichting en aangepast bouwen, risicobewustzijn en handelingsperspectief samenleving, participatie en herstelopgave. In 2026 volgt dan een nieuwe calamiteitenoefening, waarbij het geleerde in de praktijk gebracht moet worden.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.