secundair logo knw 1

Boeren in Brabant mogen hun grasland van 1 april tot 1 juni beregenen met grondwater. Dat hebben de drie Brabantse waterschappen besloten. Het spande erom, aldus de waterschappen, maar op dit moment staan de meeste peilbuizen boven de grenswaarde. Volgens de ‘voorjaarsregeling voor grasland’ die in Brabant van kracht is, betekent dat dat er ruimte is om te beregenen met grondwater.

Maar de droogte ligt op de loer. De grondwatervoorraad nam in de wintermaanden toe door het regenwater, maar in maart zakte het grondwater weer snel door beperkte regenval en hogere temperaturen. Het opgestapelde grondwatertekort van de afgelopen jaren is dus nog lang niet ingelopen, aldus de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel.

In de afgelopen periode is geprobeerd om water vast te houden met het omhoog zetten van stuwen. Er werd zo min mogelijk water afgevoerd via beken en sloten. Deze omslag in beleid lijkt de eerste vruchten af te werpen, al is dit slechts een begin van wat nodig is voor een gezonde grondwaterbalans, aldus de waterschappen. “Een droog en warm voorjaar of zomer kan ook in 2021 opnieuw tot droogte leiden.”

Brabant is opgedeeld in tien deelgebieden, in elk gebied staat een meetnet met peilbuizen waarmee de grondwaterstand wordt gemeten. Als meer dan de helft van die peilbuizen aangeeft dat het grondwaterstand te laag is, dan kleurt het hele deelgebied rood en kan het bestuur van het waterschap besluiten dat er een beregeningsverbod voor grasland komt. Op 1 april bleek dat in geen van de deelgebieden het geval. 

Dat betekent dat boeren grasland mogen beregenen met grondwater. De regeling is van kracht tot 1 juni. Akkerbouwgewassen vallen hier niet onder en mogen indien nodig beregend worden. Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. 


UPDATE 02 APRIL
Waterschap De Dommel stelt van 1 april tot minimaal 1 oktober wel een ontrekkingsverbod in voor beken, sloten, vijvers en vennen in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal en uit wateren in Park Meerland in Eindhoven. Deze gebieden zijn extra gevoelig voor droogte. De maatregel is nodig om watertekorten in oppervlaktewater, zoals sloten en beken, te voorkomen. Het onttrekkingsverbod gaat jaarlijks automatisch op 1 april in.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”