Boeren in Brabant mogen hun grasland van 1 april tot 1 juni beregenen met grondwater. Dat hebben de drie Brabantse waterschappen besloten. Het spande erom, aldus de waterschappen, maar op dit moment staan de meeste peilbuizen boven de grenswaarde. Volgens de ‘voorjaarsregeling voor grasland’ die in Brabant van kracht is, betekent dat dat er ruimte is om te beregenen met grondwater.
Maar de droogte ligt op de loer. De grondwatervoorraad nam in de wintermaanden toe door het regenwater, maar in maart zakte het grondwater weer snel door beperkte regenval en hogere temperaturen. Het opgestapelde grondwatertekort van de afgelopen jaren is dus nog lang niet ingelopen, aldus de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel.
In de afgelopen periode is geprobeerd om water vast te houden met het omhoog zetten van stuwen. Er werd zo min mogelijk water afgevoerd via beken en sloten. Deze omslag in beleid lijkt de eerste vruchten af te werpen, al is dit slechts een begin van wat nodig is voor een gezonde grondwaterbalans, aldus de waterschappen. “Een droog en warm voorjaar of zomer kan ook in 2021 opnieuw tot droogte leiden.”
Brabant is opgedeeld in tien deelgebieden, in elk gebied staat een meetnet met peilbuizen waarmee de grondwaterstand wordt gemeten. Als meer dan de helft van die peilbuizen aangeeft dat het grondwaterstand te laag is, dan kleurt het hele deelgebied rood en kan het bestuur van het waterschap besluiten dat er een beregeningsverbod voor grasland komt. Op 1 april bleek dat in geen van de deelgebieden het geval.
Dat betekent dat boeren grasland mogen beregenen met grondwater. De regeling is van kracht tot 1 juni. Akkerbouwgewassen vallen hier niet onder en mogen indien nodig beregend worden. Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt.
UPDATE 02 APRIL
Waterschap De Dommel stelt van 1 april tot minimaal 1 oktober wel een ontrekkingsverbod in voor beken, sloten, vijvers en vennen in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal en uit wateren in Park Meerland in Eindhoven. Deze gebieden zijn extra gevoelig voor droogte. De maatregel is nodig om watertekorten in oppervlaktewater, zoals sloten en beken, te voorkomen. Het onttrekkingsverbod gaat jaarlijks automatisch op 1 april in.