secundair logo knw 1

De intentieverklaring maakte een reis met meerdere tussenstops en werd in zowel Nederland als Polen ondertekend (beeld: NWP)

Breda, Zwolle en de Poolse stad Wroclaw gaan met elkaar samenwerken bij klimaatadaptatie, vooral bij regenwaterbeheer. Netherlands Water Partnership ziet dit initiatief als de eerste stap op weg naar een Europees waterpartnerschap tussen middelgrote steden.

De drie steden hebben een ‘letter of intent’ getekend waarin zij uitspreken met elkaar te willen samenwerken bij een aantal projecten. De intentieverklaring maakte tussen 5 en 8 december een rondreis die begon in Nederland en eindigde bij de klimaattop COP24 die op het ogenblik wordt gehouden in Katowice. Eerst zetten de wethouders van Breda en Zwolle hun handtekening en vervolgens vertegenwoordigers van Wroclaw – een stad met ongeveer 630 duizend inwoners in het zuidwesten van Polen – en van de andere partners. De bedoeling is om in het eerste kwartaal van volgend jaar de definitieve klap op de samenwerking te geven.

Leren door te doen
Netherlands Water Partnership (NWP) faciliteert de samenwerking, met ondersteuning vanuit het programma Partners voor Water. De eerste contacten zijn gelegd tijdens de Amsterdam International Water Week van 2017. Het initiatief kreeg bij de handelsmissie naar Polen van twee maanden geleden echt gestalte, vertelt Mark Niesten, projectmanager Europa, Verenigde Staten en urban resilience bij NWP. "De drie steden hebben toen besloten dat zij met elkaar willen samenwerken bij de groen-blauwe infrastructuur en dan met name het regenwaterbeheer.”

In iedere stad wordt begin 2019 een project geselecteerd. De samenwerking gaat veel verder dan kennisuitwisseling, merkt Niesten op. “Het uitgangspunt is leren door te doen. De deelnemers willen daadwerkelijk samen iets doen aan adaptatie in de stedelijke context.” Behalve de gemeenten zijn diverse andere partijen erbij betrokken. Uit Nederland doen planning- en ontwerpbureaus KuiperCompagnons en KCAP, kennisinstelling Deltares, ingenieursbureau Arcadis en Climate Campus Zwolle mee. De Poolse deelnemers zijn het waterbedrijf MPWiK en de niet-gouvernementele organisatie Sendzimir Foundation.

 'Dit initiatief is de eerste stap'

Waterpartnerschap
De krachtenbundeling past volgens Niesten bij de ambitie van NWP om op Europees niveau een stedelijk waterpartnerschap op te zetten. “Wij streven ernaar dat middelgrote steden in de Europese Unie samenwerken bij klimaatadaptatie. Het initiatief van Breda, Wroclaw en Zwolle is de eerste stap. We willen in 2019 deze samenwerking goed opzetten en ervan leren.”

Daarna wordt opgeschaald, vervolgt Niesten. “Dat kan door meerdere steden bij deze samenwerking te betrekken of door de aanpak te kopiëren naar andere samenwerkingsverbanden tussen steden. Onze benadering is heel vraaggericht. Steden moeten de urgentie van klimaatadaptatie voelen en internationaal willen samenwerken.”

 

MEER INFORMATIE
NWP over samenwerking van drie steden
Stedelijke klimaatadaptatie tijdens COP24
Bericht over Poolse handelsmissie

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.