secundair logo knw 1

Het Buurtdashboard maakt snel inzichtelijk hoe klimaatbestendig wijken zijn. Van elke wijk in Nederland kan bijvoorbeeld worden gekeken hoe groen ze zijn en hoe hoog de gevoelstemperatuur kan oplopen. Het dashboard kan helpen bij het bepalen welke klimaatopgaven in een wijk het meest urgent zijn.

Het Buurtdashboard is een initiatief van Deltares, Hogeschool van Amsterdam en Climate Adaptation Services (CAS). “Er kwamen een aantal ontwikkelingen samen”, vertelt Reinder Brolsma, adviseur / onderzoeker bij Deltares.

Reinder BrolsmaReinder BrolsmaZo was De Universiteit van Amsterdam bezig met het indelen van Nederland in wijktypes, CAS bleek een dashboard met de benodigde functionaliteiten te hebben ontwikkeld en instellingen als CBS en RIVM bleken hun data op hetzelfde wijkniveau te verzamelen.

“Daar kwam onze nieuwsgierigheid naar de klimaatrobuustheid van wijken nog bij”, vervolgt Brolsma. “Wij wilden heel graag weten of er verschillen tussen wijken en wijktypen waren op dit gebied. En dan ga je vervolgens kijken waar dat aan zou kunnen liggen, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid groen in een buurt. Dat alles, in combinatie met informatie uit de Klimaateffectatlas, komt samen in dit dashboard.”

Het dashboard is bedoeld voor alle professionals die zich bezig houden met de ruimtelijke inrichting van gemeenten. “De effecten, gebiedskenmerken en kwetsbaarheden zijn snel op te roepen. Onder effecten verstaan we factoren als temperatuur en grondwaterstand, gebiedskenmerken gaat bijvoorbeeld over het groen in een buurt en kwetsbaarheden zijn sociaal economische factoren.”

Omdat die laatste factoren ook in het dashboard zijn opgenomen, is deze tool volgens Brolsma ook interessant voor medewerkers van gemeenten die zich bezig houden met sociaal-economische interventies. “Je ziet vaak dat een wijk verschillende uitdagingen kent. Dus op het gebied van klimaat, maar ook sociaal-economisch. Dan kan een dashboard als dit helpen bij het maken van een integrale beoordeling en vervolgens ook een integrale wijkaanpak.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Guido · 4 months ago
    Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦