secundair logo knw 1

Foto Wikimedia Commons

Met een nieuw driejarig actieplan wil China de vervuiling door stedelijk en industrieel afvalwater rigoureus aanpakken. In 2021 moet in stedelijke gebieden al het afvalwater via de riolering worden afgevoerd, nu is dat nog 60 procent. Verder wil de overheid industrieel afvalwater dat niet effectief verwerkt kan worden in gemeentelijke zuiveringsinstallaties, weren uit het rioolstelsel

De doelstellingen staan in het actieplan voor 2019-2021 dat deze maand werd gelanceerd. Het plan moet bijdragen aan de doelstelling om de kwaliteit van het watermilieu te verbeteren. In 2030 moeten alle vervuilde rivieren (‘zwart en stinkend’) schoon zijn, zo is in 2015 bepaald in de Water Pollution Prevention and Control Action Plan, het overheidsdocument dat de aanpak van de watervervuiling in China tot prioriteit maakte. 

In het actieplan uit 2015 wordt ingezet op verminderen van waterverspilling in de landbouw, verbeteren van zuiveren van gemeentelijk afvalwater en slibverwerking, en terugdringen van lozen van onbehandeld afvalwater door de industrie.

40 miljoen ton slib
Chinese steden produceren enorme hoeveelheden afvalwater. Bij de zuivering van het deel dat wel wordt verwerkt, komt jaarlijks volgens schattingen 40 miljoen ton slib vrij. Van het slib wordt een vijfde deel verwerkt, de rest gaat onbehandeld naar stortplaatsen, wordt illegaal gedumpt in water en op landbouwgrond of verbrand in verbrandingsovens zonder technieken om milieuvervuilende uitstoot (methaan) te beperken. 

Het enorme slibprobleem kwam in 2013 aan het licht, toen rondom Beijing 30 illegale slibbergen werden ontdekt. Vijf jaar later, vorig jaar juni, bleek dat de illegale dumpingen nog eenzelfde omvang hebben toen inspecteurs ontdekten dat de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Binjiang 40.000 ton slib illegaal had opgeslagen, een berg die de delta in de regio ernstig vervuilde. De installatie die dagelijks 60.000 ton aan stedelijk en nog eens 20.000 ton aan industrieel afvalwater verwerkt, kon de productie van 17 ton slib per dag niet aan. 

Met de snelle groei van steden nemen de problemen toe. En als er wordt geïnvesteerd in verbetering van verzamelen en verwerken van afvalwater zal de slibproductie significant stijgen, te weten naar jaarlijks 60 tot 90 miljoen ton, aldus een rapportage van het China Environment Forum (CEF) van het Amerikaanse Wilson Center.

Milieuherstel vertraagd
Na de lancering van wateractieplan in 2015 zijn tal van projecten opgestart om vervuiling van de rivieren tegen te gaan, maar stedelijk en industrieel afvalwater vertragen het milieuherstel. Met het nieuwe driejarige actieplan wil de overheid daar nu op ingrijpen door flink te investeren in afvoercapaciteit.

Daarbij heeft ze aangegeven dat een verhoging van de afvalwatertarieven waarschijnlijk nodig is om de kosten van de investering te ondersteunen; details over de verhoging zijn echter nog niet bekendgemaakt, schrijft uitgever Global Water Intelligence.

 

MEER INFORMATIE
Rapport The Wilson Center: Scaling Sludge Mountains

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie