secundair logo knw 1

Foto Wikimedia Commons

Met een nieuw driejarig actieplan wil China de vervuiling door stedelijk en industrieel afvalwater rigoureus aanpakken. In 2021 moet in stedelijke gebieden al het afvalwater via de riolering worden afgevoerd, nu is dat nog 60 procent. Verder wil de overheid industrieel afvalwater dat niet effectief verwerkt kan worden in gemeentelijke zuiveringsinstallaties, weren uit het rioolstelsel

De doelstellingen staan in het actieplan voor 2019-2021 dat deze maand werd gelanceerd. Het plan moet bijdragen aan de doelstelling om de kwaliteit van het watermilieu te verbeteren. In 2030 moeten alle vervuilde rivieren (‘zwart en stinkend’) schoon zijn, zo is in 2015 bepaald in de Water Pollution Prevention and Control Action Plan, het overheidsdocument dat de aanpak van de watervervuiling in China tot prioriteit maakte. 

In het actieplan uit 2015 wordt ingezet op verminderen van waterverspilling in de landbouw, verbeteren van zuiveren van gemeentelijk afvalwater en slibverwerking, en terugdringen van lozen van onbehandeld afvalwater door de industrie.

40 miljoen ton slib
Chinese steden produceren enorme hoeveelheden afvalwater. Bij de zuivering van het deel dat wel wordt verwerkt, komt jaarlijks volgens schattingen 40 miljoen ton slib vrij. Van het slib wordt een vijfde deel verwerkt, de rest gaat onbehandeld naar stortplaatsen, wordt illegaal gedumpt in water en op landbouwgrond of verbrand in verbrandingsovens zonder technieken om milieuvervuilende uitstoot (methaan) te beperken. 

Het enorme slibprobleem kwam in 2013 aan het licht, toen rondom Beijing 30 illegale slibbergen werden ontdekt. Vijf jaar later, vorig jaar juni, bleek dat de illegale dumpingen nog eenzelfde omvang hebben toen inspecteurs ontdekten dat de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Binjiang 40.000 ton slib illegaal had opgeslagen, een berg die de delta in de regio ernstig vervuilde. De installatie die dagelijks 60.000 ton aan stedelijk en nog eens 20.000 ton aan industrieel afvalwater verwerkt, kon de productie van 17 ton slib per dag niet aan. 

Met de snelle groei van steden nemen de problemen toe. En als er wordt geïnvesteerd in verbetering van verzamelen en verwerken van afvalwater zal de slibproductie significant stijgen, te weten naar jaarlijks 60 tot 90 miljoen ton, aldus een rapportage van het China Environment Forum (CEF) van het Amerikaanse Wilson Center.

Milieuherstel vertraagd
Na de lancering van wateractieplan in 2015 zijn tal van projecten opgestart om vervuiling van de rivieren tegen te gaan, maar stedelijk en industrieel afvalwater vertragen het milieuherstel. Met het nieuwe driejarige actieplan wil de overheid daar nu op ingrijpen door flink te investeren in afvoercapaciteit.

Daarbij heeft ze aangegeven dat een verhoging van de afvalwatertarieven waarschijnlijk nodig is om de kosten van de investering te ondersteunen; details over de verhoging zijn echter nog niet bekendgemaakt, schrijft uitgever Global Water Intelligence.

 

MEER INFORMATIE
Rapport The Wilson Center: Scaling Sludge Mountains

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.