De kleinschalige (package) Nereda-installatie van Royal HaskoningDHV heeft de Vernufteling gewonnen. De vakjury van de ingenieursprijs is onder de indruk van de mogelijkheden die de installatie biedt om flexibiliteit aan te brengen in de bestaande 'starre afvalwatersystemen' en om droogte te bestrijden in het buitengebied.
Met deze ‘kleinschalige, inplugbare versie’ van de al bestaande Nereda-installatie is het mogelijk om plaatselijk rioolwater af te tappen, te zuiveren tot de gewenste kwaliteit en te gebruiken, stelt de jury vast. “Als je het ziet, lijkt het misschien een simpel concept, maar je moet er maar opkomen”, aldus een van de juryleden.
Twee innovaties
Royal HaskoningDHV heeft de installatie samen met het Waterschapsbedrijf Limburg en SBE Machinebouw ontwikkeld. In deze samenwerking werd een installatie ontworpen op basis van twee innovaties: de aërobe korrelslibtechnologie (Nereda) van Royal HaskoningDHV en de modulaire bouwtechniek (Verdygo) van Waterschapsbedrijf Limburg. Het resultaat is een compacte efficiënte zuiveringsinstallatie, die eenvoudig te plaatsen is en op elke plaats afvalwater kan zuiveren, als stand-alone of als aanvulling op bestaande zuiveringen.
Volgens Royal HaskoningDHV hebben waterschappen interesse om de installatie in het buitengebied te plaatsen waar deze kan worden ingezet om droogte te bestrijden; de installatie kan gekoppeld worden aan het riool en gezuiverd rioolwater leveren op plekken waar veel watervraag is.
Economisch voordeel
De jury van de Vernufteling ziet in de installatie ook een ’hanteerbare oplossing’ voor waterschappen die hun afvalwatersystemen willen transformeren naar meer lokale systemen. “Door deze Nereda packages te gebruiken kan langer gebruik gemaakt worden van de bestaande zuiveringen wat een aanzienlijk economisch voordeel met zich meebrengt.”
LEES OOK: Compacte Nereda-installatie levert gezuiverd afvalwater voor droogtebestrijding en 'Afvalwater dat in sloppenwijken tussen de huisjes doorloopt is mensonterend'
De compacte Nereda-installatie was een de drie nominaties die kans maakten op de juryprijs van De Vernufteling 2021. De andere twee waren de ‘Automatische schadebeeldherkenning’ van de Antea Group en ‘Lachgasemissies in RWZI’s vernuftig te lijf met Machine Learning’ van ingenieursbureau Tauw.
Van deze drie won de ‘Automatische schadebeeldherkenning’ van Antea Group de publieksprijs met 32 procent van de in totaal 2.150 stemmen. De prijzen werden gisteren uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke Nlingenieurs, dat de verkiezing van meest innovatieve ingenieursproject jaarlijks organiseert in samenwerking met vakblad De Ingenieur.