secundair logo knw 1

Beginnend bos in Fortmond

Een ooibos dat Rijkswaterstaat wil ontwikkelen om de natuurschade te compenseren van kapoperatie Stroomlijn, stuit op weerstand in het buurtschap Fortmond tussen Olst en Wijhe langs de IJssel. Het bos gaat de zichtlijnen in het buitendijkse gebied aantasten, stellen de bewoners.

Van 2015 tot 2017 verwijderde Rijkswaterstaat op grote schaal bomen, heggen en struiken uit de uiterwaarden van de grote rivieren. Deze kapoperatie met de naam Stroomlijn was bedoeld om in het winterbed van Waal, Maas, Nederrijn en IJssel de doorstroming te verbeteren voor hoogwater. In totaal is 1.000 hectare aan begroeiing weggehaald.

Op last van het ministerie van Landbouw en Natuurbeheer moest Rijkswaterstaat 14 hectare nieuwe ooibos planten om de natuurschade van Stroomlijn te compenseren. De uitwerking van die compensatie liet 9 jaar op zich wachten. In de Gendste Waard langs de Waal is 2 hectare ooibos geplant. Na onderzoek door bureau Stroming kwam Fortmond (Overijssel) uit de bus als de meest geschikte locatie voor de overige 12 hectare compensatie-ooibos.

Provincie Overijssel en gemeente Olst-Wijhe stemden in met deze plek. Rijkswaterstaat heeft nu een procedure in gang gezet om het buitendijkse bos in de Waterwet te legaliseren. Het gaat om 2 locaties: een stuk bos dichtbij de dijk en een bos op De Enk, in het middengedeelte van Fortmond. Daar is een bos is spontaan gegroeid langs een Ruimte voor de Rivier-geul.

Een meerderheid van de bewoners van Fortmond is tegen deze plek, omdat het vrije zichtlijnen zou aantasten. De bewoners beroepen zich op eerder gemaakte afspraken met de overheid dat het middenstuk van Fortmond een open natuurgrasland zou blijven.

Het buurtschap heeft een zienswijze ingediend op het ontwerp-projectplan Waterwet. Daarin zijn uiteenlopende rivierkundige en cultuurhistorische bezwaren tegen het ooibos verwoord. De inwoners vrezen dat het bos leidt tot opstuwende effecten, waardoor de inwoners van het buitendijkse buurtschap wateroverlast kunnen oplopen bij een extreem hoge stand van de IJssel.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.