secundair logo knw 1

Een betonnen constructie om de hoogwaterveiligheid te vergroten in de Maas stuit op grote weerstand bij het gemeentebestuur van Maaseik. Burgemeester Tollenaere van Maaseik is bang dat er meer blauwalg ontstaat, waardoor de waterrecreatie langs de Maas minder bezoekers trekt.

De rivierplassen tussen het Vlaamse Maaseik en het Nederlandse Ohé en Laak zijn geliefd bij watersporters. Maaseik telt alleen al 1.000 ligplaatsen voor pleziervaart en ziet de waterrecreatie als een belangrijke toeristische inkomstenbron.

De Vlaamse Waterweg, een agentschap van de Vlaamse overheid, wil in de Maas ter hoogte van Maaseik een betonnen bouwwerk aanleggen, om bij stijgende waterstanden rivierwater af te voeren naar een recreatieplas. De plas kan dan dienen als een buffer en wateropvang, zodat er minder kans is op wateroverlast in Maaseik en de Nederlandse overkant van de Maas. Het inlaatwerk functioneert vanaf een afvoer van 700 kubieke meter water per seconde in de Maas.

Burgemeester Tollenenaere plaatst vraagtekens bij de gekozen constructie. Hij is bang dat het leidt tot meer blauwalgen in de recreatieplassen, vertelde hij op de Maasdag in Maaseik. “De plassen kennen nu proper grondwater. Blauwalgen gedijen in voedselrijk water met veel nutriënten. De inlaat van voedselrijk Maaswater vergroot de kans op blauwalg in de zomer.”

De burgemeester van Maaseik beroept zich op een rapport van Wageningen University. Hij noemt het ‘een delicaat en moeilijk dilemma’. “Wij zijn voor vergroting van de waterveiligheid. Maar we willen niet dat de blauwalg onze recreatie bedreigt.”

Afgelopen zomer kampte Maaseik ook al met blauwalg, waardoor zwemmen en varen werd ontraden in de oude grindgaten langs de Maas. Ook surfen, duiken en waterskiën in de Maasplassen kwam stil te liggen. De burgemeester is bang dat toeristen wegblijven als dat vaker gebeurt.

Blauwalg ontstaat door een optelsom van hoge temperaturen en stilstaand water met veel nutriënten als gevolg van lozingen door industrie, menselijk afvalwater en nutriënten uit mest.

De Vlaamse Waterweg laat weten de zorgen van het gemeenbestuur van Maaseik serieus te nemen. “Nutriënten in het water kunnen inderdaad leiden tot meer groei van blauwalgen. Maar als waterwegbeheerder moeten wij er in de eerste plaats voor zorgen dat er voldoende bescherming geboden wordt tegen de hoge waterstanden. Voorzien in bescherming en waterveiligheid is voor ons prioriteit. We zijn zeker bereid om extra maatregelen te nemen om te voorkomen dat de groei van blauwalgen in de plas toeneemt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie