Advies- en ingenieursbureau Tauw en data science bedrijf HAL24K hebben de Data Challenge 2017 gewonnen. Hun gezamenlijke inzending gaat over het voorspellen van waterniveaus met behulp van machine learning en artificial intelligence.
De challenge is een initiatief van een aantal partners van het programma Slim Watermanagement, een maatregel in het Deltaplan Zoetwater. De finale vond afgelopen vrijdag plaats in het LEF future center van Rijkswaterstaat. De acht finalisten presenteerden hun oplossingen voor de hoofdvraag: hoe halen we zoveel mogelijk maatschappelijk, ecologisch of economisch rendement uit een kubieke meter water?
De jury onder leiding van Peter Heij (directeur-generaal Ruimte en Water van het ministerie van Infrastructuur en Milieu) koos voor de inzending van de waterexperts van Tauw en de data scientists van HAL24K. Zij laten zien dat waterniveaus voor grote en kleine gebieden kunnen worden voorspeld door historische gegevens te gebruiken en machine learning en artificial Intelligence in te zetten. Het is mogelijk om te sturen op ecologische schade, maatschappelijke veiligheid, energieverbruik en een optimale verdeling van water tussen gebieden. Het model leert van de data die worden ingevoerd.
De tweede prijs ging naar de onderzoekers Reinier Kramer (Universiteit van Amsterdam) en Erwin Vonk (KWR) voor hun idee om de robuustheid van polderwatersystemen in kaart te brengen. Daarvoor worden open data en machine learning gebruikt. De publieksprijs werd een prooi voor VORtech. De innovatieve oplossing van het Delftse bedrijf heet de WaterCorrelator. Deze softwaretool voor verbeterd waterbeheer berekent verborgen informatie uit databronnen en geeft de informatie visueel weer.
Volgens de jury zijn er in korte tijd erg goede ideeën aangeleverd. Dat wordt bewonderingswaardig en hoopvol genoemd. Juryvoorzitter Heij licht toe: ‘Als je over de grenzen heen kunt kijken, dan zie je meer. Je moet dit wel durven. En dat is wat veel enthousiaste mensen de afgelopen weken hebben gedaan. Alleen op die manier houden we Nederland leefbaar en veilig.’
Meer informatie vindt u hier.