secundair logo knw 1

Afvalwaterzuivering De Nieuwe Waterweg l Foto Delfland

De komende vier jaar kunnen de waterschappen met een subsidie van het rijk aan de slag om de uitstoot van lachgas op rioolwaterzuiveringsinstallaties te reduceren, zo werd eind vorig jaar bekend. Het Hoogheemraadschap van Delfland begint als een van de eerste met onderzoek op de awzi Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. 

Met behulp van sensoren worden op deze afvalwaterzuivering vier jaar lang metingen in de water- en gasfase verricht. Daarmee wil Delfland meer inzicht krijgen in de processen en de condities waaronder lachgas zich ontwikkelt, om zo uiteindelijk maatregelen te kunnen nemen die de uitstoot reduceren.  

Lachgas (distikstofmonoxide of N2O) wordt beschouwd als een zeer schadelijk broeikasgas, 298 keer schadelijker dan CO2. Op afvalwaterzuiveringsinstallaties (awzi’s of rwzi’s) komt het als ongewenst bijproduct vrij bij de stikstofverwijdering. Dat gebeurt onder bepaalde omstandigheden, maar welke dat precies zijn is nu niet duidelijk.

"Het principe hierachter is complex en per rwzi verschillend", aldus een woordvoerder van Delfland. Wel staat vast dat de bijdrage van lachgas aan de ‘CO2-footprint’ van rwzi’s groot is. Volgens de Klimaatmonitor 2022 gaat het voor alle waterschappen samen om 719.274 ton CO2-equivalent en voor Delfland om 34.689 CO2-equivalent.  

Versnellingsprogramma
Met een ‘innovatieve aanpak’ wil het hoogheemraadschap de uitstoot van lachgas daarom verminderen. Die aanpak bestaat allereerst uit deelname aan het Nationaal Versnellingsprogramma Lachgas, waarvoor de waterschappen afgelopen november 8,6 miljoen euro subsidie ontvingen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

In dit programma worden metingen uitgevoerd op verschillende zuiveringen, waarvan de resultaten worden gedeeld op een dataplatform. De analyse van deze gegevens moet helderheid verschaffen over de processen en de condities waaronder lachgas zich ontwikkelt.  

Daarnaast participeert Delfland in het TKI-project ‘Onderzoek naar mitigerende strategieën voor reductie van N2O-emissies afkomstig van awzi’s door intensief monitoren en modelleren’. Hierbij worden computermodellen gebruikt om inzicht te krijgen in de biologisch-chemische processen die leiden tot lachgasemissies.

Nieuwbouw
Met een ander type sensor, in de schoorsteen van de zuivering Harnaschpolder in Den Hoorn, wil Delfland de hoeveelheid N2O en andere stikstofverbindingen die de zuivering verlaten meten. 

Al met al hoopt het hoogheemraadschap over vier jaar over voldoende ‘handelingsperspectief’ te beschikken om de productie van lachgas en daarmee de uitstoot te kunnen reduceren.

De opgedane kennis wordt tevens toegepast bij de nieuwe zuivering Vergulde Hand in Vlaardingen, die uiterlijk in 2030 de huidige awzi De Groote Lucht zal vervangen. De nieuwbouw wordt zo ingericht dat de lachgasproductie tot een minimum beperkt blijft, belooft Delfland. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie