secundair logo knw 1

Wat precies is het verband tussen water, groen en gezondheid? Kennisinstituut Deltares en Erasmus Medisch Centrum (MC) doen hier de komende jaren gezamenlijk onderzoek naar, zo maakten ze gisteren op Wereldgezondheidsdag bekend.

Eline BoeleeEline Boelee''Een van onze speerpunten is water en gezondheid’’, verklaart Eline Boelee van Deltares. ''Wij weten veel over de omgeving, maar we hebben geen gegevens over de gezondheid van mensen. Het Erasmus MC heeft die wel. Daarom slaan we de handen ineen.’’

In januari vonden de eerste gesprekken plaats tussen artsen van het Erasmus MC en onderzoekers van Deltares; inmiddels zijn de eerste onderzoeksvoorstellen ingediend bij onder andere de Europese Commissie.

Volgens Boelee is iedereen het er wel over eens dat de water- en bodemkwaliteit invloed heeft op onze gezondheid, maar is naar de precieze relatie nog nauwelijks kwantitatief onderzoek gedaan. Dat willen beide partijen veranderen.

Vervuiling
Zo onderzoeken ze welke gevolgen de vervuiling rond Rotterdam heeft voor de gezondheid van de inwoners. Het Erasmus MC beschikt over geanonimiseerde data van huisartsen; die worden gekoppeld aan modellen van Deltares die de blootstelling aan schadelijke stoffen voorspellen.

Dat gebeurt op basis van gegevens over bijvoorbeeld de riolering, bodemkwaliteit en de aanwezigheid van parken en oppervlaktewater. ''Blauwalg is niet alleen gevaarlijk voor zwemmers, er komen ook gassen vrij’’, illustreert Boelee. En bij sommige delen van het riool kunnen de kolken bij zware regenval overstromen.

Een ander onderzoek betreft de aanwezigheid van antibiotica en daartegen resistente bacteriën in het riool. Wereldwijd is dit een groeiend probleem, omdat resistente bacteriën zich op deze manier in de omgeving verspreiden. Boelee: ''Ze gedijen goed in de biofilm, het slijmerige laagje, in het afvoerputje van de gootsteen. Als je dan je handen wast, spat het water omhoog en zitten de bacteriën op je hand, met alle gevolgen vandien.’’

Het onderzoek moet duidelijk maken of deze biofilm inderdaad de boosdoener is of dat er nog andere oorzaken zijn. Dat gebeurt door resistente bacteriën in zowel Groningen als Indonesië op te sporen en te vergelijken.

Veranderend klimaat
Verder willen Deltares en Erasmus MC kijken of bepaalde ziektes zich als gevolg van een veranderend klimaat binnen Europa kunnen verspreiden. Daarbij gaat het om schadelijke algenbloei in (zwem)water, maar ook om bijvoorbeeld exotische muggen die virussen overbrengen. 

Het doel is uiteindelijk kennis te ontwikkelen die gebruikt kan worden om steden en delta’s beter in te richten op effectief en veilig waterbeheer, waarbij de gezondheid van de inwoners voorop staat.

''In een stad spelen natuurlijk veel verschillende belangen’’, erkent Boelee. ''Maar we willen in elk geval beter snappen hoe het werkt. Het leuke aan deze samenwerking met artsen en epidemiologen is dat zij weer heel anders naar de wereld kijken. We hopen dat dat nieuwe inzichten oplevert.’’

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)