Dijkgraaf Hein Pieper van waterschap Rijn en IJssel is partijvoorzitter geworden van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Pieper is een vertrouweling van Omtzigt en zamelt als voorzitter van de Stichting Steunfonds Groep Omtzigt geld in voor de politieke beweging.
Pieper blijft dijkgraaf, het partijvoorzitterschap doet hij er als vrijwilliger bij. “Dat was ook mijn voorwaarde”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. “Maar het is prima te combineren.”
Oud-CDA’er Pieper, voormalig Kamerlid en oud-voorzitter van CDA-Overijssel, is al langere tijd betrokken bij de beweging rondom Omtzigt, die als onafhankelijk Kamerlid broedde op de vraag of hij met een eigen partij mee zou gaan doen aan de komende Kamerverkiezingen. Pieper, die theologie studeerde in Heerlen en directeur was van het Verband Katholieke Maatschappelijke Organisaties en van het Katholiek Netwerk, wordt in de media geschetst als vertrouweling van Omtzigt.
Omtzigt gaat zich met Nieuw Sociaal Contract vooral richten op een verbetering van de bestuurscultuur, schrijft NRC. "Om dat te bewerkstelligen wil hij onder meer een Constitutioneel Hof oprichten en een nieuw kiesstelsel invoeren. Een ander speerpunt van zijn partijprogramma wordt de bestaanszekerheid verbeteren."
"Ons land heeft grote problemen en die vragen om een nieuwe manier van politiek bedrijven”, zegt Omtzigt in de video waarin hij de oprichting van zijn partij bekendmaakt. "We hebben crisis na crisis en krijgen ze niet opgelost”, aldus het Kamerlid dat spreekt over 'een bestuur dat niet goed functioneert'.
Afgelopen zaterdag toog hij vergezeld door Pieper en Kilian Wawoe (binnen het bestuur verantwoordelijk voor de kandidaatstelling) naar de notaris om de partij officieel op te richten, meldt het Algemeen Dagblad.
Tot dusver haalde de Stichting Steunfonds Groep Omtzigt onder voorzitterschap van Pieper zo’n 300.000 euro op voor de nieuwe partij. Het bedrag werd opgebouwd met kleine donaties. Dat is beleid, de partij zet in op steun van zoveel mogelijk mensen die kleinere bedragen doneren. Tot maximaal 850 euro, aldus Pieper.
Met 300.000 euro in kas heeft de partij een bescheiden budget om campagne te voeren. Deze wordt dan ook klein gehouden, zegt Pieper tegen het AD. Geen flitsende filmpjes of glimmende flyers, concludeert de krant. Het wordt een campagne ‘langs de lijnen van de inhoud’, met centraal het inhoudelijke programma dat al deels is geschreven.