secundair logo knw 1

Steeds vaker kampt Nederland met wateroverlast door hevige regenval. Er moet dus iets gebeuren om het water beter op te vangen. Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas stelt voor om tuineigenaren die de tegels uit hun tuin verwijderen een belastingkorting te geven.

Om Nederland beter te beschermen tegen de gevolgen van hoosbuien, wil minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in 2017 om tafel gaan met gemeenten, woningcorporaties en waterschappen om te komen tot een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en zo klimaatbestendige herontwikkeling te versterken. In een reactie daarop bepleit Verheijen voor radiozender BNR een nieuw belastingregime, waarbij het Rijk tuineigenaren stimuleert de tegels uit hun tuinen te halen. Het gaat hem er vooral om mensen te betrekken bij de klimaatverandering en te belonen als ze meehelpen bij het beter opvangen van het water.

En groenere tuinen zouden volgens de dijkgraaf duidelijk helpen. Rond de 40 procent van de stedelijke oppervlakte is in privébezit en betegelde tuinen zijn minder waterdoorlatend. De versnelde afvoer van regenwater die zo tot stand komt, leidt tot overbelasting van het riool en vergroot de kans op wateroverlast. Het is geen nieuw idee om belastingen in te zetten om tuineigenaren te beïnvloeden. In sommige Duitse deelstaten levert een bestrate tuin een hogere rioolheffing op.

Maar ook op andere manieren wordt geprobeerd om de Nederlandse achtertuinen groener te maken. De stichting Operatie Steenbreek, waarbij onder andere steden als Eindhoven, Den Haag en Groningen en de universiteiten van Groningen en Maastricht bij zijn betrokken, ondersteunt gemeenten hun inwoners te enthousiasmeren om hun tuinen groener te maken.

Zie voor meer informatie de website van Operatie Steenbreek.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie