secundair logo knw 1

De bovenste laag van de Hollandse IJsseldijk in Gouderak is afgelopen vrijdag licht verschoven, toen met een grote hoeveelheid water een infiltratieproef werd voorbereid. Een grote publieksdag zaterdag waarop de echte proef zou plaatsvinden, werd daarom op het laatste moment grotendeels afgelast.

De veiligheid van de dijk is geen moment in het geding geweest. Dat vooropgesteld, benadrukt Martin Schepers. Hij is werkzaam bij Waterschap Rivierenland en van daaruit programmamanager voor de landelijke Projectoverstijgende Verkenning (POV) Macrostabiliteit.

Afgelopen zaterdag zou vanuit deze verkenning een infiltratieproef plaatsvinden bij de Hollandse IJsseldijk in Gouderak, gelegen in het werkgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Ter voorbereiding werd vrijdag bijna een uur lang een grote hoeveelheid water over de dijk gepompt, met behulp van een geperforeerde buis.

Schepers: “Alle meters en computers waren aangesloten voor de test en we lieten het water over de dijk stromen. Na een klein uur zagen we dat de bovenste kleilaag over een lengte van tien meter iets naar beneden was geschoven, als het ware als een dakpan over de tweede laag heen. Voor een leek is dat met het blote oog niet zichtbaar, maar de deskundigen zagen het wel. Bovendien gaf de meetapparatuur het aan.” Meest in het oog springende gevolg was dat de elektriciteitspalen die op de dijk staan, iets scheef gingen hangen.

De verschuiving is waarschijnlijk veroorzaakt doordat het water in een zandwel tussen de bovenste en de tweede laag van de dijk terecht is gekomen, en het zand heeft weggespoeld. “We moeten alle gegevens nog analyseren om te kijken wat er precies is gebeurd. Dit was een van de scenario’s die we voor mogelijk hielden, maar de kans werd heel klein geacht. Gelukkig lagen de draaiboeken klaar en bleken die ook goed te werken.” De proef werd stopgezet.

Dat een dijk die zo snel verzakt, niet veilig is, is volgens Schepers geen juiste conclusie. “De hoeveelheid water die we op over de dijk heen pompten, was ongewoon groot, zo’n beetje vergelijkbaar met de hoeveelheid neerslag die in een jaar valt. Het was dus een wel heel extreem scenario dat we testten. Bovendien: alleen de bovenste laag verschoof; de kern van de dijk bleef volledig intact.” De zogeheten ‘micro-instabiliteit’ van de bovenste laag wordt de komende weken verholpen, nadat onderzocht is op welke manier dat het beste kan.

De infiltratieproef werd gedaan om te kijken in hoeverre het binnentalud van de dijk verzadigd raakt bij een extreem hoge waterstand waarbij golven over de dijk slaan. De uitkomsten zijn van belang voor eventuele vernieuwing en aanpassing van de dijk. De proef bij Gouderak wordt mogelijk over enige tijd nogmaals uitgevoerd, of anders op een andere plek in de dijk.

De echte infiltratieproef die zaterdag zou plaatsvinden, was tegelijk een publieksdag waarbij pendelbussen vanuit Gouderak zouden worden ingezet. Die ging voor het grootste deel niet door. Schepers: “We hebben zo’n veertig mensen ontvangen die toch nog even kwamen kijken.”

Lees hier meer over de POV Macrostabiliteit

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”