secundair logo knw 1

Dijkwachten langs de Vecht.

De vrijwillige dijkwachten van Waterschap Drents Overijsselse Delta worden de komende jaren bijgeschoold. Dat is een van de eerste concrete acties na de groots opgezette oefening Deining & Doorbraak afgelopen september langs de Rijntakken.

 De nieuwe opleiding moet ervoor zorgen dat alle dijkwachten voor 2020 over dezelfde kennis beschikken en dat ze beter weten waar ze op moeten letten als ze worden ingezet.

WDO Delta oefende in september samen met de waterschappen Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland, de veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat, het Watermanagement Centrum Nederland en het ministerie van Defensie. Het was voor het eerst sinds het hoogwater van 1995 dat op deze grote schaal werd geoefend.

Flexibel

Inmiddels is er geëvalueerd en daaruit blijkt volgens de waterschappen dat zij goed in staat zijn het rivierwater binnen de dijken te houden. De omvang en daarmee de complexiteit van de oefening boden unieke kansen om te leren, zegt dijkgraaf Hein Pieper namens de vijf waterschappen. De belangrijkste les is ''dat de praktijk altijd anders is dan je dacht en dat je daar flexibel op moet inspelen’’.

Het gaat volgens Pieper om ‘gecoördineerde improvisatie’. ''Die blijft de sleutel, net als ons zelflerend vermogen tijdens een crisis. Sinds 1995 is er veel verbeterd. Dijken zijn versterkt, rivieren kregen de ruimte. Ook de crisisbeheersing veranderde en daar plukten we in deze oefening de vruchten van.”

Media-aandacht

De uitwisseling van informatie verliep voor het eerst via een gedeeld crisismanagementsysteem. De oefening leerde bijvoorbeeld hoe belangrijk een uniforme werkwijze is. De oefenstaf was ook blij met de massale media-aandacht, omdat die de inwoners bewuster maakt van de risico’s.

Het meest zichtbaar was de oefening op 27 september, toen ruim duizend mensen 1147 kilometer rivierdijk inspecteerden. Op een aantal locaties werd geoefend met groot materieel, zoals bij Fort Honswijk en de Grebbedijk. In Kampen bouwde die avond de vrijwillige hoogwaterbrigade van WDO Delta de tijdelijke waterkering op, die de historische binnenstad tegen hoogwater op de IJssel beschermt.

De waterschappen overwegen om een oefening van vergelijkbare omvang over enkele jaren weer te houden.

Spectaculaire beelden

Extreem hoogwater in de grote rivieren deed zich sinds 1995 nog niet voor. Ook het hoogwater afgelopen januari was geen reden voor grootschalige crisisbeheersing. Wel leverde het spectaculaire beelden op van volgelopen uiterwaarden en mee stromende nevengeulen. De Rijn bij Lobith bereikte een maximaal peil van 14,65 meter +NAP.

Pas bij een peil van ruim 16 meter zijn de waterschappen volledig opgeschaald. Nu bleef de inzet beperkt tot dijkinspecties, het gecontroleerd laten vollopen van buitenpolders en het sluiten van coupures. In de binnenstad van Kampen werd een deel van de mobiele hoogwaterkering opgebouwd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie