secundair logo knw 1

Lex van Dijk

Een fundamentele herbezinning op het huidige afvalwaterproces. Zo noemen de vier partijen de nieuwe zuiveringstechniek CoReWater waarvoor ze op Aquatech een samenwerkingscontract tekenden. CoReWater staat voor ‘Concentration and Reuse’ en is ‘een sterk vernieuwend concept’ waarin terugwinnen van energie en grondstoffen centraal staat.

De vier partners zijn Allied Waters, kennisinstituut KWR, adviesbureau Royal HaskoningDHV en BLUE-tec, technologiebedrijf en leverancier van de ‘centrale techniek’ in CoReWater: Forward Osmose.

Directeur Lex van Dijk van BLUE-tec vertelt dat zijn bedrijf de techniek in een pilot heeft getest bij Waterschapsbedrijf Limburg. In die proefopstelling werd met Forward Osmose stedelijk afvalwater geconcentreerd tot één stroom met afvalstoffen en negentien delen zuiver water van demiwater-kwaliteit, geschikt voor integratie of hergebruik.

Volgende fase
Na de pilot in Limburg is het nu tijd voor de volgende fase, vertelt Van Dijk. Die heeft vorm gekregen in de ondertekening van de samenwerking met Allied Waters, KWR en Royal HaskoningDHV. “Dit is een grote stap voorwaarts,” zegt de directeur. Door de samenwerking krijgt het concept een flinke impuls. KWR brengt wetenschappelijke kennis in over de FO-techniek, Royal Haskoning DHV een groot netwerk en de brede kennis van de afvalwatertechnologie, vertelt Van Dijk. Bovendien hebben vier waterschappen zich inmiddels aangesloten bij het project, aldus de BLUE-tec-directeur. “Hun namen zullen in de loop van dit jaar bekend worden gemaakt.” Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) steunt het project voorts met ‘enkele honderdduizenden euro’s’, stelt Van Dijk.

Het is de bodem voor een succesvolle voortzetting. Als het aan Van Dijk ligt wordt dat een tweede pilot-project, waarna de techniek een ‘full scale’ vervolg krijgt. Van Dijk: “Dat kan ook een decentrale voorziening zijn, want daar leent deze techniek zich ook voor.”

Tijd voor fundamentele herbezinning
De initiatiefnemers willen met het concept een nieuwe dimensie geven aan afvalwaterzuivering. De vier partijen vinden het hoog tijd voor ‘een fundamentele herbezinning op het huidige zuiveringsproces’. Die herbezinning vormt ook de basis voor BLUE-tec uit Renkum, het bedrijf dat Van Dijk drie jaar geleden begon en inmiddels is gespecialiseerd in membraantechnologie.

Het idee was dat de zuivering van afvalwater anders moest, vertelt Van Dijk. “De stoffen die moeten worden verwijderd uit het afvalwater worden steeds talrijker. Actueel zijn de medicijnresten en binnenkort is het wellicht lachgas, het volgende broeikasgas dat moet worden aangepakt. En elke keer bedenken we nieuwe stappen om te zuiveren als een soort pleister op de wonde. Ik heb toen gedacht: we moeten opnieuw gaan nadenken en kijken of we het helemaal anders kunnen gaan doen.”

Ontzettend verdund
De oplossing lag in het concentreren van het afvalwater, bedacht Van Dijk: “Het afvalwater is ontzettend verdund. En als de concentraties stoffen daarin dus ook verdund zijn dan zijn ze moeilijk te zuiveren en terug te winnen. Daarom het idee om het afvalwater te concentreren.”

Met het nu voorliggende concept wordt de geconcentreerde stroom biologisch - eerst anaeroob dan aeroob - gezuiverd. “Op deze wijze kunnen we maximaal energie en waardevolle componenten terugwinnen en maken we de verwijdering van geneesmiddelen hanteerbaar. Bovendien maken grote stappen in het beperken van de emissie van broeikasgassen,” zegt Danny Traksel, business developer bij Royal HaskoningDHV.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.