Glastuinbouwbedrijven en telers met open teelten in Drenthe kunnen met subsidie de waterkwaliteit op hun bedrijven verbeteren. De eerste twee glastuinbouwbedrijven hebben zich al gemeld, zegt de provincie.
De provincie en de waterschappen Hunze en Aa’s en Vechtstromen stellen in totaal bijna twee miljoen euro beschikbaar voor twee subsidieprojecten. In het najaar sluit waterschap Drents Overijssel Delta met een eigen project bij, laat de provincie weten.
De subsidieprojecten zijn 1 augustus opengesteld. Beide zijn opgezet in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), een initiatief van LTO Nederland dat in 2014 van start ging met het doel om het waterbeheer in de agrarische sector te verbeteren, zowel kwalitatief als kwantitatief. Het deltaproject dat inmiddels vele partners heeft, kwam moeizaam op gang met drie pilots in 2014. Sindsdien is het aantal initiatieven toegenomen van 30 projecten in 2015 tot zo’n 175 projecten vorig jaar, zo staat in het jaarverslag 2016 van het DAW.
Volgens de toelichting in het jaarverslag is die toename toe te schrijven aan verbindingen met andere programma’s zoals de Kaderrichtlijn Water en Deltaprogramma Zoetwater en een betere aansluiting van de waterdoelen op de POP3-regelingen in de twaalf provincies. “Parallel hieraan is de boodschap van de noodzaak van goed bodem- en waterbeheer op het agrarisch bedrijf verder verspreid.” Toch ging er ook het nodige mis, omdat het voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de provincies lastig bleek om goedkeuringsbeschikkingen tijdig af te geven. “Hierdoor zijn er nog betrekkelijk weinig projecten in uitvoering gegaan,” aldus het jaarverslag.
In Drenthe lopen de projectaanvragen tot respectievelijk 1 november voor de glastuinbouw en 31 maart 2018 voor de open teelt. De glastuinders kunnen subsidie aanvragen voor aanvullende zuivering van drain- en filterspoelwater. Voor deze projecten is een subsidiebedrag van 645.000 euro beschikbaar. In de subsidiepot voor de open teelten zit 1,35 miljoen euro. Telers kunnen subsidie aanvragen voor maatregelen zoals beschreven in de zogeheten Boot lijst (Bestuurlijk Overleg Open Teelten). Voor beide regelingen zijn provincie en waterschappen overeengekomen dat ze op fifty-fifty-basis bijdragen aan de benodigde subsidiegelden, vertelt een woordvoerster van de provincie.