secundair logo knw 1

De vier waterschappen die in Drenthe actief zijn, Vechtstromen, WDO Delta, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, hebben de Drentse Aanpak Ondermijning ondertekend. Samen met andere overheden spreken de waterschappen de intentie uit om op het gebied van ondermijning nauw samen te werken

Bij het zogeheten ‘ondermijning’ gebruiken criminelen legale bedrijven en diensten voor hun illegale activiteiten. In de Drenthe hebben de provincie, de gemeenten, de waterschappen en de politie nu 28 ambities geformuleerd om samen op te trekken en de verwevenheid van onderwereld en bovenwereld tegen te gaan. De aanpak zou de komende twee jaar al effect moeten sorteren.

Het verhogen van de bewustwording over ondermijning is de rode draad van de Drentse Aanpak Ondermijning. Dit geldt voor bewustwording bij de overheidsorganisaties zelf als het bij publiek. Het informeren van de Drentenaren over deze vorm van criminaliteit is dan ook een belangrijk onderdeel van de gekozen strategie.

Een ondermijningsbus zal langs alle Drentse gemeenten rijden en er komt een speciale campagne voor jongeren. Via informatiebijeenkomsten en bezoeken aan boeren wordt geprobeerd om het buitengebied veiliger te maken.

Ook de communicatie richting de medewerkers van de waterschappen en de andere overheidinstellingen wordt geïntensiveerd. Er komen bewustwordingssessies over bijvoorbeeld mensenhandel en fraude.

Alle betrokken gemeenten, waterschappen en provincie krijgen een meldpunt zodat medewerkers signalen van ondermijning kunnen doorgeven. Verder worden toezichthouders en BOA's getraind om ondermijning te herkennen en aan te pakken. Ook wordt er meer regionaal samengewerkt bij controles.

Ondermijnende criminaliteit kan direct raken aan de werkzaamheden van waterschappen. Bijvoorbeeld als er drugslaboratoria actief zijn, waarbij afval wordt geloosd in sloten of op het riool. Maar ook op het gebied van vergunningsverlening spelen waterschappen een belangrijke rol. Sinds twee jaar kunnen waterschappen op grond van de Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), omgevingsvergunningen weigeren.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie