secundair logo knw 1

Prins Carlos kijkt toe bij tappen van Frysk Fris (foto: Vitens)

De capaciteit van drinkwaterproductiebedrijf Noardburgum is vergroot met twee miljoen kubieke meter water per jaar. Hiermee kan Vitens gedeeltelijk tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar drinkwater in Friesland.

Vitens gaat op deze plek jaarlijks veertien in plaats van twaalf miljoen kubieke meter water uit de grond halen. Het productiebedrijf Jhr. Storm van ’s Gravesande in het dorp Noardburgum (gemeente Tytjerksteradiel) is een van de vier locaties die Friesland van drinkwater voorziet. Met de twee miljoen extra kan Vitens een deel van de groeiende vraag van bedrijven en huishoudens in de provincie opvangen.

De uitbreidingswerkzaamheden zijn in juni 2017 gestart en nu afgerond, op enkele kleinere werkzaamheden na. De officiële opening van de uitbreiding van de productielocatie in Noardburgum vond afgelopen vrijdag plaats. In het bijzijn van Prins Carlos de Bourbon de Parme werd een flesje Frysk Fris – de naam voor het lokale water – getapt.

De uitbreiding is mogelijk gemaakt door toepassing van het innovatieve concept van Freshkeeper: een gecombineerde win- en injectieput waarbij zoet en brak grondwater gescheiden worden gehouden. De slimme put zorgt ervoor dat in een verziltend gebied goed zoet grondwater kan blijven worden gewonnen. Het brakke water wordt juist dieper in de bodem gebracht.

Vitens spreekt van een tijdelijke oplossing voor een periode van tien tot vijftien jaar. In een bestaand gebouw is de installatie voor de zuivering van het grondwater ondergebracht, terwijl in een nieuw gebouw het slibhoudend water wordt verwerkt. De bedoeling is om op termijn de productielocatie in Noardburgum volledig te renoveren.

Er is ook een park van 1.134 zonnepanelen aangelegd. Dat is naar verwachting goed voor ruim 280 duizend kilowattuur per jaar. De zonnepanelen leveren 10 procent van het totale stroomverbruik van de productielocatie; de overige 90 procent komt van groene windenergie.

Meer informatie

Vitens over uitbreiding productielocatie Noardburgum

KWR over concept Freshkeeper

Vakartikel wereldwijde toepasbaarheid Freshkeeper

  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie