secundair logo knw 1

Het thema van de Koningsspelen was dit jaar ‘water drinken’ ofwel superhelddrank HA-TWEE-GO | Foto: Koningsspelen

De komende twee jaar worden zo’n duizend nieuwe watertappunten geopend op schoolpleinen. De basisscholen krijgen hiervoor subsidie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de meeste kinderen kraanwater lekker vinden, maar dat zij hooguit drie glazen per dag drinken.

De plaatsing van watertaps moet helpen in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Hierover is een afspraak gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord, dat bedoeld is om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Het streven is om in twee jaar tijd duizend tappunten bij basisscholen te realiseren, maar het kunnen er ook meer worden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt twee miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe taps op schoolpleinen. Een basisschool krijgt driekwart van de kosten vergoed en betaalt een kwart zelf. Het is echter mogelijk dat bijvoorbeeld de gemeente of een buurtvereniging het resterende bedrag bijlegt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wijst erop dat veel schoolpleinen ook na schooltijd worden gebruikt om te spelen en te sporten. “Met een watertappunt wordt het voor spelende kinderen veel aantrekkelijker om daar water te drinken en dan snel door te voetballen, in plaats van naar de supermarkt te gaan voor een blikje.”

Dat hierbij nog veel winst te behalen is, blijkt uit een landelijk onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen tussen vier en twaalf jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut Kantar in opdracht van de drinkwaterbedrijven en Vewin. De meeste kinderen (70 procent) vinden kraanwater lekker. Toch drinken zij hooguit drie glazen op een dag, veel minder dan de acht glazen die het Voedingscentrum adviseert.

De meerderheid van de kinderen krijgt zoet drinken mee naar school. De helft van de kinderen moet elke dag kraanwater drinken van hun ouders en doet dat vooral thuis, terwijl een vijfde dit nooit hoeft. Kinderen houden vooral van water dat aangelengd is met siroop.

De aanleiding voor het onderzoek vormden de Koningsspelen van afgelopen vrijdag, waarvan het thema ‘water drinken’ ofwel HA-TWEE-GO was. Daarom opende koning-Willem-Alexander een tappunt bij basisschool De Arke in de Friese plaats Lemmer. Ook was er de Kraanwater Challenge voor basisscholen, waarbij zij een eigen watertap konden winnen.

 

MEER INFORMATIE
VWS over nieuwe watertaps
PWN over landelijk onderzoek

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)