secundair logo knw 1

Bemonstering bij de zuiveringsinstallatie in Zürich | Foto: Eawag, Elke Suess

Jaarlijks verdwijnt er voor 2,6 miljoen euro aan zilver en goud via het effluent en slib van Zwitserse zuiveringsinstallaties. De concentraties zijn niet schadelijk voor het milieu, winning van de metalen is niet rendabel.

Dit blijkt uit Zwitsers onderzoek, dat eveneens aan het licht bracht dat het afvalwater metalen als gadolinium en niobium bevat. Een groep onderzoekers van Eawag Aquatic Research bracht voor het eerst in kaart welke elementen via het afvalwater worden geloosd. Daarbij werden de concentraties van 69 elementen onderzocht in afvalwater- en slibmonsters van 64 zuiveringsinstallaties in Zwitserland.

Een en ander gebeurde in opdracht van het Federaal Bureau voor Milieubeheer in Zwitserland. Het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science & Technology en geldt, aldus de onderzoekers, als representatief voor een geïndustraliseerd land. 

Sporenelementen worden steeds vaker gebruikt in hightech en medische industrie, zoals tantalium en germanium in elektronische onderdelen, niobium en titanium in legeringen en coatings en gadolinium als contrastvloeistof en in lichtgevende verven.

Afgaande op de gevonden hoeveelheden metalen en elementen wordt in heel Zwitserland jaarlijks 3.000 kg zilver, 43 kg goud, 1.070 kg gadolinium, 1.500 kg neodynium en 150 kg ytterbium geloosd via het afvalwater.

De onderzoekers richtten zich in eerste instantie niet op mogelijke herwinning van de stoffen, maar op de vraag in hoeverre afvalzuiveringsinstallaties bijdragen aan vervuiling van rivieren. Dat verschilt per stof, aldus de onderzoekers. 83 procent van gadolinium in de rivieren is afkomstig van zuiveringsinstallaties, voor zink is dit percentage 24, voor lithium 7. De nutriënt fosfor in het Zwitserse rivierwater is voor de helft afkomstig uit rwzi’s.

Volgens het onderzoek vormen de concentraties metalen in de rivieren geen gevaar voor het milieu. Dit in tegenstelling tot Duitsland waar studies uitwezen dat er in de Rijn lokaal kritische concentraties van de metalen lanthanum en samarium zijn gevonden.

 

Meer over het het Zwitserse onderzoek lees je hier:
3 million francs’ worth of gold and silver going to waste
Quantification of Element Fluxes in Wastewaters: A Nationwide Survey in Switzerland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie