secundair logo knw 1

Door stikstof dichtgegroeide duinen van De Manteling op Walcheren | Foto Wim Eikelboom

Zandsuppleties voor de Zeeuwse kustverdediging moeten worden benut om de natuurwaarden van de duinen te verbeteren. Dat adviseert de Ecologische Autoriteit aan provincie Zeeland in een rapport over de Zeeuwse Natura 2000-duingebieden De Manteling (Walcheren) en de Kop van Schouwen (Schouwen-Duiveland). 

“Vergroot het duinoppervlak door middel van zandsuppleties. Sluit aan bij bestaande suppleties voor de kustverdediging”, stelt de Ecologische Autoriteit in de toetsing van de natuurdoelanalyses van beide gebieden. 

De periodieke zandopspuitingen in de vooroever van de Zeeuwse kust zijn nu bedoeld voor kustverdediging en behoud van stranden voor recreatie. De suppleties kunnen ook gerichter worden ingezet om de vorming van jonge duinen te stimuleren en voor het vergroten van de verstuivingen in de duinen, denkt de autoriteit. Stuivende duinen brengen allerlei natuurlijke processen op gang die de soortenrijkdom vergroten.

De Natura-2000 duinreservaten van Walcheren en Schouwen-Duiveland gaan gebukt onder hoge stikstofneerslag, waardoor de zandige natuur dichtgroeit met struweel. Om de natuurdoelstellingen te halen zijn meer stuivende duinen nodig. Dat kan volgens de Ecologische Autoriteit door zandverstuivingen te stimuleren van de zeereep naar de binnenduinen. “Het verbeteren van de doorverstuiving vergroot de kans op systeemherstel van het gebied.”

Afplaggen
Enkele jaren geleden is geprobeerd om de verstuivingen in een deel van de Kop van Schouwen op gang te brengen door een groot oppervlakte ondiep af te plaggen. Dat was geen succes omdat het gebied snel weer dichtgroeide door achtergebleven wortelresten van struiken. 

Ook wijst de Ecologische Autoriteit erop dat bij grootschalige verstuivingsdynamiek op Schouwen-Duiveland de vlak achter de zeereep gelegen drinkwaterwinning op termijn bedreigd kan worden. De waterinlaat en -terugwinning is gesitueerd op een locatie dicht bij de kust en de belangen conflicteren soms met maatregelen die nodig zijn voor systeemherstel voor de natuur. 

Zo botst het creëren van meer dynamiek in de zeereep om de achterliggende duinen te laten overstuiven met kalkrijk zand, met de wens om de infiltratievijvers voor de drinkwaterwinning te vrijwaren van zandinwaai en de infrastructuur van het infiltratiesysteem bereikbaar te houden.

Gerichte aanpak
De Ecologische Autoriteit maak zich ernstig zorgen over het dichtgroeien van de duinen op Walcheren en Schouwen-Duiveland als gevolg van de hoge stikstofneerslag. “Er moet snel worden gestart met een gerichte aanpak om de stikstofbelasting te verminderen en de waterhuishouding en verstuivingsdynamiek te verbeteren. Wettelijk is het niet toegestaan om te wachten met het treffen van maatregelen totdat verslechtering optreedt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie