Het eerste van de zes trajecten van het project Sterke Lekdijk van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is afgerond. Het gaat om het kortste traject: in de uiterwaard Salmsteke bij Lopik. Hier is een twee kilometer stuk van de dijk versterkt, onder meer met een innovatief filterscherm tegen piping.
Het traject Salmsteke is afgelopen maandag (9 december) officieel opgeleverd. Er is verder nog veel werk aan de winkel, want het in 2017 gestarte project Sterke Lekdijk is voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) een megaoperatie. De Lekdijk – 900 jaar oud – wordt aangepakt over een afstand van 55 kilometer tussen Amerongen en Schoonhoven, om te voldoen aan de huidige normen voor waterveiligheid.
Hierbij werkt HDSR samen met drie aannemerspartijen volgens de formule van het innovatiepartnerschap. De werkzaamheden duren naar verwachting tot medio 2030. Het project Sterke Lekdijk maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Emissieloze machines ingezet
Het startsein voor de dijkversterking in de uiterwaard Salmsteke werd in juni 2022 gegeven. Na 2,5 jaar is nu het einde bereikt. Bij dit traject heeft Mourik Infra B.V. het aannemerswerk verricht.
Het bedrijf zette emissieloze machines in, zoals graafmachines die op waterstof draaien. De werkzaamheden zijn zo met 40 procent minder uitstoot uitgevoerd. Om de biodiversiteit te bevorderen, is de dijk ingezaaid met een bloemrijk grasmengsel.
Kunststof filterscherm tegen piping
Voor het traject ontwikkelde Mourik Infra B.V. in samenwerking met HDSR een nieuwe oplossing om piping tegen te gaan: het Prolock Filterscherm. Dit voorkomt dat er zand uit de dijk spoelt. Het scherm is gemaakt van kunststof en daardoor lichter dan een stalen damwand. Hierdoor is het filterscherm goedkoper, duurzamer en minder belastend voor milieu en omgeving.
Volgens HDSR heeft de innovatie veel potentieel voor andere dijkversterkingsprojecten, omdat er kosten kunnen worden bespaard. Ook worden de kunststof damwandplanken geproduceerd van gerecycled materiaal.
Nieuwe voorzieningen voor natuur en recreatie
In het kader van de gebiedsontwikkeling zijn nieuwe voorzieningen voor natuur en recreatie gerealiseerd in de uiterwaard. Zo is een geul aangelegd voor de verbetering van de waterkwaliteit. Ook is er een zwemplas gekomen.
Het waterschap noemt als bijzonder resultaat de verplaatsing van de polsstokbak. Deze lag te dicht bij de dijk en dat vormde een belemmering voor goed beheer en onderhoud. De bak voor polsstokhoogspringen bevindt zich nu op een andere plek en krijgt ook nieuwe springschansen.