secundair logo knw 1

Symbolische start in mei van het plaatsen van het eerste filterscherm I foto HDSR / Mourik Infra B.V.

Het eerste van de zes trajecten van het project Sterke Lekdijk van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is afgerond. Het gaat om het kortste traject: in de uiterwaard Salmsteke bij Lopik. Hier is een twee kilometer stuk van de dijk versterkt, onder meer met een innovatief filterscherm tegen piping.

Het traject Salmsteke  is afgelopen maandag (9 december) officieel opgeleverd. Er is verder nog veel werk aan de winkel, want het in 2017 gestarte project Sterke Lekdijk is voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) een megaoperatie. De Lekdijk – 900 jaar oud – wordt aangepakt over een afstand van 55 kilometer tussen Amerongen en Schoonhoven, om te voldoen aan de huidige normen voor waterveiligheid.

Hierbij werkt HDSR samen met drie aannemerspartijen volgens de formule van het innovatiepartnerschap. De werkzaamheden duren naar verwachting tot medio 2030. Het project Sterke Lekdijk maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Emissieloze machines ingezet
Het startsein voor de dijkversterking in de uiterwaard Salmsteke werd in juni 2022 gegeven. Na 2,5 jaar is nu het einde bereikt. Bij dit traject heeft Mourik Infra B.V. het aannemerswerk verricht.

Het bedrijf zette emissieloze machines in, zoals graafmachines die op waterstof draaien. De werkzaamheden zijn zo met 40 procent minder uitstoot uitgevoerd. Om de biodiversiteit te bevorderen, is de dijk ingezaaid met een bloemrijk grasmengsel.

Kunststof filterscherm tegen piping
Voor het traject ontwikkelde Mourik Infra B.V. in samenwerking met HDSR een nieuwe oplossing om piping tegen te gaan: het Prolock Filterscherm. Dit voorkomt dat er zand uit de dijk spoelt. Het scherm is gemaakt van kunststof en daardoor lichter dan een stalen damwand. Hierdoor is het filterscherm goedkoper, duurzamer en minder belastend voor milieu en omgeving.

Volgens HDSR heeft de innovatie veel potentieel voor andere dijkversterkingsprojecten, omdat er kosten kunnen worden bespaard. Ook worden de kunststof damwandplanken geproduceerd van gerecycled materiaal.

Nieuwe voorzieningen voor natuur en recreatie
In het kader van de gebiedsontwikkeling zijn nieuwe voorzieningen voor natuur en recreatie gerealiseerd in de uiterwaard. Zo is een geul aangelegd voor de verbetering van de waterkwaliteit. Ook is er een zwemplas gekomen.

Het waterschap noemt als bijzonder resultaat de verplaatsing van de polsstokbak. Deze lag te dicht bij de dijk en dat vormde een belemmering voor goed beheer en onderhoud. De bak voor polsstokhoogspringen bevindt zich nu op een andere plek en krijgt ook nieuwe springschansen.

Infographic Sterke Lekdijk HDSRInfographic van de trajecten van Sterke Lekdijk, met Salmsteke in roze I Beeld: HDSR

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦