secundair logo knw 1

Zware onweersbuien met regen en hagel zorgden op 20 juni voor veel overlast

De neerslag van deze week zorgt voor een beperkte verlichting maar niet voor een structurele verbetering van de droogtesituatie. Dat is de verwachting van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. De grondwaterstanden zijn op steeds meer plaatsen lager dan normaal en gaan nog verder dalen.

Het droge weertype is even voorbij met de stevige onweersbuien van vandaag. Regen en hagel hebben op heel wat plaatsen gezorgd voor veel wateroverlast. Ook donderdag wordt het waarschijnlijk zeer nat. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort dat met 155 millimeter inmiddels boven het niveau van de 5 procent droogste jaren was beland, daalt hierdoor licht.

Dit is echter van korte duur volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de vanmiddag gepubliceerde update van de droogtemonitor. Omdat na donderdag er opnieuw een droge periode wordt voorspeld, zal het neerslagtekort weer gaan oplopen. “Door het lokale en kortstondige karakter van de verwachte neerslag zorgt dit niet voor een structurele verbetering van de droogtesituatie.”

Geen positief effect op grondwaterstanden
De LCW verwacht geen positief effect op de grondwaterstanden. “Die zijn op steeds meer plaatsen lager dan normaal voor de tijd van het jaar en vertonen vrijwel overal een dalende trend, vooral op de hoge zandgronden.”

Lokaal leidt de neerslag wel tot een hoger vochtgehalte in de toplaag van de bodem, die bijzonder droog was geworden. “Dit is met name gunstig voor ondiep wortelende plantensoorten en nog niet aangeslagen gewassen.”

Watervraag overal hoog
De watervraag blijft overal in Nederland hoog. “Waar mogelijk nemen waterbeheerders maatregelen om (extra) water aan te voeren. Lokaal worden hiervoor tijdelijke pompinstallaties ingezet.” In gebieden waar geen aanvoer van water mogelijk is, kunnen waterlopen nu droog vallen.

Diverse waterschappen hebben de afgelopen weken onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld. De Brabantse waterschappen De Dommel en Brabantse Delta waren er het vroegst bij. Afgelopen vrijdag (16 juni) stelde Brabantse Delta extra verboden in. Deze verboden om water uit sloten en beken te gebruiken, gelden voor verschillende gebieden.

Er zijn nog geen grootschalige meldingen van waterkwaliteitsproblemen, aldus de LCW. Als gevolg van de warmte worden lokaal wel steeds meer blauwalgen gemeld. “De waterbeheerders spoelen watersystemen door om de waterkwaliteit te verbeteren. De aanwezigheid van blauwalgen is normaal voor de tijd van het jaar.”

Verhoging peil in IJsselmeer niet goed gelukt
Rijkswaterstaat wilde vorige week het waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer voor de tweede keer dit voorjaar opzetten, om te zorgen voor een extra zoetwatervoorraad voor het noorden van Nederland. Het was de bedoeling om het peil ditmaal te verhogen van 15 naar 12,5 centimeter onder NAP, maar dat is niet goed gelukt.

“Door de hoge watervraag uit de regio, de grote verdamping en de extra watervraag om de zoutindringing Afsluitdijk te beperken, is dit niveau niet gehaald”, meldt de LCW. De watervoorraad neemt nu langzaam af, maar blijft voldoende om aan de watervraag te voldoen.

Lage aanvoer van Rijn en Maas
De aanvoer van de Rijn ligt op het ogenblik net boven 1.200 kubieke meter per seconde (m3/s). Dat is onder het LCW-criterium van 1.300 m3/s voor de maand juni. De aanvoer van de Maas schommelt tussen 50 m3/s en 75 m3/s en is daarmee ook laag.

Voor beide rivieren geldt dat de aanvoer door regen in eigen land en het verdere stroomgebied kan toenemen, maar het gaat om een kortstondig effect. De lage aanvoer van de Rijn en de Maas leidt echter nog niet tot grote knelpunten, aldus de LCW.

De watertemperatuur is door het warme weer behoorlijk hoog: boven 23 graden in de Rijn en tot 25 graden in de Maas aan de grens. Er zijn nu beperkingen voor bedrijven die koelwater op de Maas lozen. 

Veel vraag naar drinkwater
De drinkwaterbedrijven zetten beduidend meer drinkwater af dan normaal. De situatie is op dit moment beheersbaar volgens de LCW. Drinkwaterbedrijven roepen hun klanten op bewust dan wel zuinig met drinkwater om te gaan.

Vanwege de verminderde toevoer van oppervlaktewater worden verschillende alternatieve routes om water te winnen ingezet. Het gaat onder meer om de inkoop bij buurtbedrijven, het benutten van (diep) grondwater en de inzet van andere innamepunten. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    sjas · 8 months ago
    Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)