Het Europese ‘SpongeWorks project’ dat zich richt op versterken van de sponswerking van landschappen, is van start gegaan. Het gaat om grootschalige pilots in drie stroomgebieden: Lèze in Frankrijk, Pinios in Griekenland en de Vecht, de regenwaterrivier die door Duitsland en Nederland stroomt.
Het project richt zich op het vergroten van de veerkracht van bodem, water, habitats en biodiversiteit met nature based maatregelen. Dat is nodig omdat Europa door de relatief snelle opwarming van het continent te maken krijgt met steeds extreme weersomstandigheden met vergaande gevolgen. Sinds 1980 hebben meer dan 1.500 Europese overstromingen 4.300 doden en 170 miljard euro economische schade veroorzaakt, memoreren de initiatiefnemers.
Het sponsproject met een budget van 15 miljoen euro, wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma van de Europese Unie. Kennisinstituut Deltares en de Leibniz Universiteit Hannover in Duitsland zorgen voor de coördinatie. Zij sturen 28 organisaties aan die meedoen aan het project dat 1 september is begonnen en loopt tot 31 augustus 2028.
De resultaten van de pilotprojecten in de drie stroomgebieden moeten andere regio’s in Europa inspireren om met soortgelijke maatregelen de klimaatbestendigheid van landschappen te vergroten.
Deltares zal zich richten op het vertalen van wetenschappelijke kennis naar praktische implementatie, zo staat geschreven op de website van het instituut. Daarbij richt het zich ook specifiek op het stroomgebied van de Vecht. Het instituut zal daarin samenwerken met Waterschap Vechtstromen, Universiteit Twente, lokale partners in Duitsland en andere belanghebbenden.
De nature based maatregelen zijn gericht op verbeteren van bodemgezondheid, waterretentie, erosiepreventie en aanvullen van watervoerende lag. Concreet gaat het om aanpassing van landbouw- en beheerpraktijken, aanleg van heggen, bufferstroken en infiltratievijvers, herstel van rivieren en veengebieden en vernatting van bossen, uiterwaarden en graslanden.