secundair logo knw 1

De drie pilotprojecten | Beeld SpongeWorks

Het Europese ‘SpongeWorks project’ dat zich richt op versterken van de sponswerking van landschappen, is van start gegaan. Het gaat om grootschalige pilots in drie stroomgebieden: Lèze in Frankrijk, Pinios in Griekenland en de Vecht, de regenwaterrivier die door Duitsland en Nederland stroomt. 

Het project richt zich op het vergroten van de veerkracht van bodem, water, habitats en biodiversiteit met nature based maatregelen. Dat is nodig omdat Europa door de relatief snelle opwarming van het continent te maken krijgt met steeds extreme weersomstandigheden met vergaande gevolgen. Sinds 1980 hebben meer dan 1.500 Europese overstromingen 4.300 doden en 170 miljard euro economische schade veroorzaakt, memoreren de initiatiefnemers.

Het sponsproject met een budget van 15 miljoen euro, wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma van de Europese Unie. Kennisinstituut Deltares en de Leibniz Universiteit Hannover in Duitsland zorgen voor de coördinatie. Zij sturen 28 organisaties aan die meedoen aan het project dat 1 september is begonnen en loopt tot 31 augustus 2028.

De resultaten van de pilotprojecten in de drie stroomgebieden moeten andere regio’s in Europa inspireren om met soortgelijke maatregelen de klimaatbestendigheid van landschappen te vergroten. 

Deltares zal zich richten op het vertalen van wetenschappelijke kennis naar praktische implementatie, zo staat geschreven op de website van het instituut. Daarbij richt het zich ook specifiek op het stroomgebied van de Vecht. Het instituut zal daarin samenwerken met Waterschap Vechtstromen, Universiteit Twente, lokale partners in Duitsland en andere belanghebbenden.

De nature based maatregelen zijn gericht op verbeteren van bodemgezondheid, waterretentie, erosiepreventie en aanvullen van watervoerende lag. Concreet gaat het om aanpassing van landbouw- en beheerpraktijken, aanleg van heggen, bufferstroken en infiltratievijvers, herstel van rivieren en veengebieden en vernatting van bossen, uiterwaarden en graslanden. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦