secundair logo knw 1

De drie pilotprojecten | Beeld SpongeWorks

Het Europese ‘SpongeWorks project’ dat zich richt op versterken van de sponswerking van landschappen, is van start gegaan. Het gaat om grootschalige pilots in drie stroomgebieden: Lèze in Frankrijk, Pinios in Griekenland en de Vecht, de regenwaterrivier die door Duitsland en Nederland stroomt. 

Het project richt zich op het vergroten van de veerkracht van bodem, water, habitats en biodiversiteit met nature based maatregelen. Dat is nodig omdat Europa door de relatief snelle opwarming van het continent te maken krijgt met steeds extreme weersomstandigheden met vergaande gevolgen. Sinds 1980 hebben meer dan 1.500 Europese overstromingen 4.300 doden en 170 miljard euro economische schade veroorzaakt, memoreren de initiatiefnemers.

Het sponsproject met een budget van 15 miljoen euro, wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma van de Europese Unie. Kennisinstituut Deltares en de Leibniz Universiteit Hannover in Duitsland zorgen voor de coördinatie. Zij sturen 28 organisaties aan die meedoen aan het project dat 1 september is begonnen en loopt tot 31 augustus 2028.

De resultaten van de pilotprojecten in de drie stroomgebieden moeten andere regio’s in Europa inspireren om met soortgelijke maatregelen de klimaatbestendigheid van landschappen te vergroten. 

Deltares zal zich richten op het vertalen van wetenschappelijke kennis naar praktische implementatie, zo staat geschreven op de website van het instituut. Daarbij richt het zich ook specifiek op het stroomgebied van de Vecht. Het instituut zal daarin samenwerken met Waterschap Vechtstromen, Universiteit Twente, lokale partners in Duitsland en andere belanghebbenden.

De nature based maatregelen zijn gericht op verbeteren van bodemgezondheid, waterretentie, erosiepreventie en aanvullen van watervoerende lag. Concreet gaat het om aanpassing van landbouw- en beheerpraktijken, aanleg van heggen, bufferstroken en infiltratievijvers, herstel van rivieren en veengebieden en vernatting van bossen, uiterwaarden en graslanden. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?