secundair logo knw 1

De drie pilotprojecten | Beeld SpongeWorks

Het Europese ‘SpongeWorks project’ dat zich richt op versterken van de sponswerking van landschappen, is van start gegaan. Het gaat om grootschalige pilots in drie stroomgebieden: Lèze in Frankrijk, Pinios in Griekenland en de Vecht, de regenwaterrivier die door Duitsland en Nederland stroomt. 

Het project richt zich op het vergroten van de veerkracht van bodem, water, habitats en biodiversiteit met nature based maatregelen. Dat is nodig omdat Europa door de relatief snelle opwarming van het continent te maken krijgt met steeds extreme weersomstandigheden met vergaande gevolgen. Sinds 1980 hebben meer dan 1.500 Europese overstromingen 4.300 doden en 170 miljard euro economische schade veroorzaakt, memoreren de initiatiefnemers.

Het sponsproject met een budget van 15 miljoen euro, wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma van de Europese Unie. Kennisinstituut Deltares en de Leibniz Universiteit Hannover in Duitsland zorgen voor de coördinatie. Zij sturen 28 organisaties aan die meedoen aan het project dat 1 september is begonnen en loopt tot 31 augustus 2028.

De resultaten van de pilotprojecten in de drie stroomgebieden moeten andere regio’s in Europa inspireren om met soortgelijke maatregelen de klimaatbestendigheid van landschappen te vergroten. 

Deltares zal zich richten op het vertalen van wetenschappelijke kennis naar praktische implementatie, zo staat geschreven op de website van het instituut. Daarbij richt het zich ook specifiek op het stroomgebied van de Vecht. Het instituut zal daarin samenwerken met Waterschap Vechtstromen, Universiteit Twente, lokale partners in Duitsland en andere belanghebbenden.

De nature based maatregelen zijn gericht op verbeteren van bodemgezondheid, waterretentie, erosiepreventie en aanvullen van watervoerende lag. Concreet gaat het om aanpassing van landbouw- en beheerpraktijken, aanleg van heggen, bufferstroken en infiltratievijvers, herstel van rivieren en veengebieden en vernatting van bossen, uiterwaarden en graslanden. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.