De Europese Commissie evalueert iedere twee jaar de uitvoering van het Europese milieubeleid en de Europese milieuwetgeving in Nederland. In het Environmental Implementation Review 2019 toont de Commissie zich bezorgd over de Nederlandse waterkwaliteit, vooral als het gaat om nutriëntenconcentraties in het oppervlaktewater.
In haar Environmental Implementation Review (EIR) 2019 schrijft de Europese Commissie dat er op het gebied van waterkwaliteit weliswaar enige vooruitgang is geboekt bij het verminderen van nutriëntenconcentraties en eutrofiëring, maar dat verontreiniging door nitraten een groot probleem blijft. Dit ondanks de inspanningen van de Nederlandse overheid via het nationale actieprogramma voor nitraten.
De Europese Commissie noemt de waterkwaliteit ‘een punt van grote zorg’. Eutrofiëring is nog steeds wijdverspreid en het water is vervuild door nitraten (uit mest afkomstig van de intensieve veeteelt en melkveehouderij). Het nutriëntenbeheer wordt, zo staat in het EIR, bemoeilijkt door de intensivering van de veehouderij en de sterke groei van de rundveesector geleid.
De Europese Commissie meent dat het een gevolg van deze groei is dat de fosfaatconcentraties tussen 2015 en 2017 de afgesproken grenzen hebben overschreden. Dit leidt tot extra bezorgdheid bij de Europese Commissie over het halen van de waterkwaliteitsdoelstellingen.
Twee acties
De Europese Commissie heeft daarom een onderzoek geopend en volgt nauwgezet hoe de uitvoering van de nitraatrichtlijn en de kaderrichtlijn water bij zullen dragen aan het halen van de waterkwaliteitsdoelstellingen. De Europese Commissie verwacht dat Nederland twee acties prioriteit geeft om de waterkwaliteit te verbeteren.
Ten eerste moet Nederland meer maatregelen nemen om de doeltreffendheid van de bestaande landbouwmaatregelen te beoordelen en aangeven welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de doelstellingen van de kaderrichtlijn water en de nitraatrichtlijn te behalen. Ten tweede wil de Europese Commissie dat de maatregelen voor chemische verontreiniging door niet-agrarische bronnen, gebaseerd wordt op een betrouwbare beoordeling van de ecologische belasting.
Behalve het verbeteren van de waterkwaliteit wil de Europese Commissie ook dat Nederland werk gaat maken van de verbetering van de luchtkwaliteit, met name van de concentraties van stikstofdioxide en ozon. Ook vestigt de Europese Commissie de aandacht op het Natura 2000-netwerk en de nationale ecologische netwerken.
MEER INFORMATIE
Evaluatie uitvoering EU-milieubeleid 2019