secundair logo knw 1

Vennengebied | Foto HTK

Na een draai op het laatste moment van Oostenrijk hebben de Europese lidstaten ingestemd met de natuurherstelverordening. De verordening, algemeen bekend als natuurherstelwet, verplicht landen met plannen te komen om natuurgebieden te herstellen.

De natuurherstelwet was een initiatief van toenmalig EU-commissaris Frans Timmermans. De plannen waren al aangenomen door het Europees Parlement, maar moesten ook ondersteund worden door een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten (minimaal 55 procent van de lidstaten en een meerderheid van 65 procent van de Europese bevolking).

In maart werd de stemming uitgesteld nadat niet genoeg landen voorstander bleken. Nederland behoort tot de groep tegenstanders. Na verschillende aanpassingen bleken twintig landen bereid het voorstel te steunen.

De verordening verplicht landen om herstelplannen te maken voor natuurgebieden die nu in slechte staat zijn. Ook het verbeteren van de waterkwaliteit zal onderdeel van deze plannen moeten zijn.

In 2030 moeten er herstelmaatregelen aangekondigd zijn voor 30 procent van de betroffen natuurgebieden, en twintig jaar later, in 2050, moet dat het geval zijn voor 90 procent van de natuurgebieden in slechte staat. De verordening draagt de lidstaten op om met plannen te komen. Het is in die zin een inspanningsverplichting, geen verplichting om resultaten te behalen.

Nederlandse natuurorganisaties reageerden vandaag verheugd in een gemeenschappelijke verklaring, namens onder andere Natuur & Milieu, het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace. ‘Het is hard nodig,’ schrijven ze. ‘Het gaat niet goed met de Europese natuur en het klimaat. Deze uitkomst markeert dan ook een cruciale overwinning voor de toekomst van onze leefomgeving.’

Landbouworganisatie LTO Nederland uitte zich bezorgd en verontwaardigd na de stemming.Volgens de agrarische belangenbehartigers schiet de verordening haar doel voorbij. LTO schrijft in een reactie ‘voor natuurherstel te zijn, maar niet op deze manier, die leidt tot vergaande juridificering van de opgaven die ons platteland nog verder onder druk zetten.’

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦