secundair logo knw 1

NIOZ-schip Pelagia (foto: HeinS5)

Een expeditieteam doet met boringen historisch onderzoek naar de Noordzee. Er wordt informatie verzameld over de tijd dat het gebied grotendeels droog was.

Het land onder de huidige Noordzee is in het vroege Holoceen verdronken. Daarover is amper informatie van hoge kwaliteit beschikbaar. De bedoeling is om deze kennislacune op te vullen. Het team dat op dit moment op zee actief is, bestaat uit onderzoekers van het kennisinstituut Deltares en de Geologische Dienst Nederland van TNO. Verder werken het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de universiteiten van Leeds en Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed mee aan het onderzoek.

Hierbij wordt de periode vanaf het begin van het Holoceen (zo’n twaalfduizend jaar geleden) onder de loep genomen. Toen stond de zeespiegel zestig meter lager dan nu. Het gebied van de Noordzee was grotendeels droog en zag eruit als een weids rivierenlandschap. Vierduizend jaar later was de situatie drastisch veranderd. Door een stijging van de zeespiegel met ruim veertig meter was het land onder water verdwenen.

De onderzoekers verzamelen tot en met 23 juni boorkernen van klei- en veenlagen op verschillende dieptes. Zij bepalen de beste plaatsen om te boren met behulp van seismische apparatuur. Er wordt geboord met de speciale techniek vibrocore. Dat gebeurt vanaf het onderzoeksschip Pelagia van NIOZ. Marc Hijma van Deltares spreekt van een buitenkans. “Als we niet met NIOZ mee hadden kunnen varen, was dit onderzoek veel duurder uitgevallen en eigenlijk op korte termijn niet mogelijk.”

De expeditie levert nieuwe publicaties, karteringen en modellen op. Deze informatie is volgens de onderzoekers niet alleen belangrijk voor het geologische en archeologische verhaal van de Noordzee. Ook zorgt dit voor een beter inzicht in de zeespiegelstijging waarmee de wereld nu wordt geconfronteerd.

Volg de expeditie via deze blog.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie