secundair logo knw 1

Het is weer bijna herfstvakantie en dat betekent dat de najaarseditie van de Week van Ons Water op stapel staat. Van 14 tot en met 29 oktober worden door heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Speciale aandacht is er dit keer voor klimaatverandering.

Daarmee haken de initiatiefnemers aan bij de nieuwe klimaatscenario’s die het KNMI deze week presenteerde. "Daaruit blijkt opnieuw dat de Nederlandse zomers droger zullen worden en de winters natter met een mogelijk fors toenemend neerslagtekort. We zullen in Nederland dus hoe dan ook te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering", aldus het persbericht. 

Klimaatpleinen en waterlabs moeten de bezoekers hiervan bewust maken en hen vooral ook aanzetten tot actie om overlast door hitte(golven), extreme droogte en wateroverlast door piekbuien te beperken. Samen met Wavemakers United en Hoogheemraadschap Delfland, Wetterskip Fryslân en Wetsus worden daarom voor het eerst ‘educatieve klimaatpleinenacties’ georganiseerd.

Watervriendelijker 

Een klimaatplein is een fysiek plein in een tuincentrum, bedoeld om bezoekers te informeren en te helpen om hun tuin groener en watervriendelijker te maken. Op twee locaties in Nederland, Intratuin Leeuwarden en Groenrijk ’t Haantje in Rijswijk, worden scholen eind oktober uitgenodigd voor een educatief programma. 

Ze krijgen een rondleiding met uitleg over het klimaatplein en ze bezoeken een waterlab waar allerlei leerzame proefjes over klimaatverandering en water(overlast) worden uitgevoerd. De waterlabs zijn daarnaast ook (beperkt toegankelijk voor andere kinderen. 

Groene daken 

De Week van Ons Water valt samen met de najaarscampagne ‘Plant je mee’ en de finale van het NK Tegelwippen. Ook bij een aantal andere activiteiten draait het dit jaar om vergroening. Zo is er bij Intratuin Nuenen een informatiemiddag over het afkoppelen van regenwater en het aanleggen van groene daken. 

Daarnaast is er traditiegetrouw van alles te doen in musea, bijvoorbeeld in het Natuurmuseum Fryslân, waar kinderen tijdens De Grote ZooiZee de oorzaak en het gevolg van zwerfafval onderzoeken. Ook kan op verschillende locaties een afvalwaterzuivering worden bezocht, bijvoorbeeld in Capelle aan den IJssel, en zijn er wandelingen en excursies, bijvoorbeeld naar de flexibele waterkering in Bunschoten-Spakenburg. 

Met de Week van Ons Water, die twee keer per jaar plaatsvindt, willen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten en drinkwaterbedrijven laten zien "hoe bijzonder water is". De agenda telt inmiddels 105 activiteiten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie