secundair logo knw 1

Het model van de havenmond IJmuiden is nu gedeeltelijk overwoekerd maar komt in aanmerking voor restauratie I Foto: Wouter Stapel

Het Waterloopbos in Marknesse krijgt vanwege de status van iconisch monument een extra subsidie van een half miljoen euro. Dit bedrag wordt gebruikt voor de restauratie van oude waterloopkundige modellen.

Het Waterloopbos is een bijzonder erfgoed in de Noordoostpolder. Hier was van 1954 tot 1996 het Waterloopkundig Laboratorium ‘De Voorst’ gevestigd, eigenlijk een speeltuin voor ingenieurs. In het bos liggen 32 historische schaalmodellen, waarmee in honderden onderzoeken binnen- en buitenlandse waterstaatkundige werken zijn doorgerekend en getest. Door de opkomst van computermodellen werd het openluchtlaboratorium overbodig. Sinds 2002 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten, die het toegankelijk maakte voor iedereen. In 2016 is het Waterloopbos een rijksmonument geworden.

Het Waterloopbos krijgt nu een opknapbeurt, vertelt Ingrid Scholten, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. “Wij hebben in 2016 een ontwikkelagenda voor een periode van tien jaar opgesteld. Ons streven is om door het aantrekkelijker maken van het gebied het bezoekersaantal te verdubbelen naar 150.000. Daarom is een nieuwe entree gerealiseerd en komt er een nieuw horecagebouw. Ook zorgen we voor een betere tekst en uitleg bij de modellen, onder meer door het gebruik van augmented reality.”

De bedoeling is om de meest markante schaalmodellen en belangrijkste stuwen te restaureren. Het gaat onder meer om een model voor fundamenteel ontgrondingsonderzoek, een model voor verbreding van het Noordzeekanaal en modellen voor de haven van IJmuiden en een oliehaven in Libië. De 240 meter lange Deltagoot die nog tot 2016 in gebruik was, is in 2018 al omgevormd tot een kunstwerk. 

 'We willen het volledige verhaal van het waterloopkundig laboratorium vertellen'

“In totaal willen wij tien modellen restaureren”, zegt Scholten. “Hiermee kunnen we het volledige verhaal van het voormalige laboratorium vertellen. Onlangs is begonnen met het herstel van de Golfbak Deltawerken met bijbehorende romijnstuw.”

De restauratie krijgt een impuls door een extra subsidie van een half miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal stelt het ministerie 35 miljoen euro beschikbaar voor twaalf iconische monumenten. Scholten: “Wij kunnen met het geld een of twee schaalmodellen restaureren. Waarschijnlijk één want het is een kostbare aangelegenheid. Er is nog geen definitieve keuze gemaakt, maar het havenmodel IJmuiden gooit hoge ogen. Hier is vroeger de impact van veel grotere zeeschepen onderzocht.”

Vindt Scholten het niet jammer dat niet alle modellen worden gerestaureerd? “Nee, dit zou niet alleen onbetaalbaar maar ook onwenselijk zijn. Het gaat om een goede balans tussen cultuurhistorische waarde en natuurwaarde, want het Waterloopbos is ook een uniek natuurgebied. Daarom laten we bij een deel van de modellen de natuur haar gang gaan.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Natuurmonumenten
Ontwikkelagenda Waterloopbos
Algemene informatie Waterloopbos
Ministerie van OCW over de subsidie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie