secundair logo knw 1

Extreem weer tweede bij risico's met grootste impact en eerste als het gaat om waarschijnlijkheid (bron: Global Risks Report 2018)

Veel deskundigen verwachten dat dit jaar wereldwijd de risico’s voor de economie en maatschappij toenemen. Extreem weer en een falende aanpak van klimaatverandering behoren tot de grootste bedreigingen. Watercrises staan vanwege hun impact hoog op de lijst in het Global Risks Report voor 2018.

In Davos vindt deze week het World Economic Forum plaats. Bij dit jaarlijkse onderonsje van de mondiale politieke en zakelijke elite is premier Mark Rutte van de partij en maakt ook Donald Trump zijn opwachting. Traditiegetrouw wordt aan de vooravond van het forum het Global Risks Report gepubliceerd. In het rapport is een lijst met de grootste bedreigingen voor de wereld opgenomen, gebaseerd op een enquête onder een kleine duizend experts en beslissers. Zij geven hun oordeel over zowel de waarschijnlijkheid als de impact van dertig mondiale risico’s.

Optimistisch zijn de ondervraagden niet: 59 procent verwacht dat in 2018 de risico’s toenemen, terwijl slechts 7 procent een vermindering voorspellen. Op de lijst staan vijf milieurisico’s: extreme weersomstandigheden, natuurrampen, door de mens veroorzaakte milieurampen, falende aanpak van de gevolgen van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit en ineenstorting van ecosystemen. Deze risico’s nemen net als vorig jaar een prominente plek op de lijst in. Ook cybersecurity is een heet hangijzer, terwijl economische bedreigingen minder hoog staan.

Extreem weer is het grootste risico als het gaat om hoe waarschijnlijk het is dat een risico optreedt, gevolgd door natuurrampen op plaats twee. Ook het niet tegengaan van klimaatverandering (5) en milieurampen die door mensen worden veroorzaakt (7) staan in de top tien. Wat betreft de impact van risico’s staat extreem weer tweede, na massavernietigingswapens. Top vijfklasseringen zijn er verder voor natuurrampen (3) en het onvermogen om klimaatverandering aan te pakken (4). Het risico van verlies aan biodiversiteit en ineenstorting van ecosystemen staat op nummer acht.

Volgens het rapport van het World Economic Forum is het niet verwonderlijk dat experts milieurisico’s zo hoog plaatsen. Het afgelopen jaar werd gekarakteriseerd door vernietigende orkanen, extreme temperaturen en voor het eerst in vier jaar een stijging van CO2-emissies. De samenstellers wijzen erop dat vooral extreme regenval tot bijzonder veel schade leidt. Bij acht van de tien natuurrampen waarbij in de eerste helft van 2017 de meeste doden vielen, ging het om overstromingen of aardverschuivingen. Stormen en andere met het weer samenhangende gebeurtenissen zijn een belangrijke oorzaak dat mensen hun huis moeten verlaten; in 2016 ging het om 76 procent van de 31,1 miljoen mensen die moesten vertrekken. De schrijvers van het rapport stellen dat de trend van natiestaat-unilateralisme – tussen de regels door: het huidige beleid van de VS - het moeilijker maakt om de langdurige, multilaterale antwoorden vol te houden die nodig zijn om de wereldwijde opwarming en de teloorgang van het milieu het hoofd te bieden.

Wat betreft de impact van risico’s staan watercrises op de vijfde plaats. Dit is een daling vergeleken met de laatste drie jaar; in 2015 stonden deze crises zelfs nog op één. Een watercrisis wordt omschreven als maatschappelijk probleem. Het gaat om een duidelijke afname van de beschikbare kwaliteit en kwantiteit van zoetwater, met schadelijke effecten voor de gezondheid van mensen en/of economische activiteiten. Het rapport wijst op een recente studie van de Lancet Commission on Pollution and Health, waaruit blijkt dat de jaarlijkse kosten van bodem- en waterverontreiniging mondiaal zo’n 4,6 biljoen dollar bedragen. Dit komt neer op 6,2 procent van de output. Volgens het rapport worden de met verontreiniging samenhangende gevaren voor de gezondheid nog steeds niet goed begrepen.

In een reactie op het rapport juicht de Unie van Waterschappen toe dat het klimaat- en waterbewustzijn in de internationale politiek toeneemt. De urgentie lijkt te stijgen om aan de slag te gaan met een effectieve klimaataanpak. De Unie wijst op de vele duurzaamheidsinitiatieven die de waterschappen samen met andere partijen ondernemen. Die bieden in het nieuwe jaar nog grotere kansen om het verschil te maken.

Meer informatie

Download van Global Risks Report

Reactie van Unie van Waterschappen

Waterblog van Rutte bij forum in 2017 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.