secundair logo knw 1

Gedicht van Freek de Jonge op Westzeedijk in Muiden | Foto's bij dit nieuwsbericht Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Op de Westzeedijk in Muiden is sinds vorige week, en afhankelijk van het weer nog slechts enkele dagen, een gedicht te bewonderen van Freek de Jonge. Met dit gedicht wil Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op een creatieve manier een ode brengen aan het werk van de dijken.

Vindingrijk
waar de visser bot vangt de koe een haas 
de beste stuurlui aan wal staan te kijken
polderen wij ons rijk dankzij de dijken
de zee werd meer maar ook minder helaas

de koningin van het vindingrijk 
komt om een zondvloed te voorkomen
rivieren traag door laagland laten stromen 
niet meer weg met een vinger in de dijk
- Freek de Jonge

“We willen op een kunstzinnige manier aandacht vragen voor het werk van het waterschap en het nut van de dijken,” vertelt Tim Leeuwerke van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Ook is de ode bedoeld als cadeautje voor de inwoners van het beheersgebied. Waterveiligheid is iets dat we met z’n allen moeten doen. De inwoners werken ook mee, al was het maar omdat ze waterschapsbelasting betalen.”

Het is de tweede keer dat Amstel, Gooi en Vecht een kunstenaar vraagt om een ode aan de dijken te brengen. Vorig jaar was het rapper SEF, die een gedicht schreef voor de ringdijk in Amsterdam. “We zoeken steeds een combinatie tussen een dijk en een kunstenaar. Freek de Jonge, die in Muiderberg woont, was meteen enthousiast toen we hem vroegen. De reacties vorig jaar waren heel positief. Mensen maken als wandelaar of fietser gebruik van een dijk, maar dankzij zo’n gedicht wordt ook weer duidelijk gemaakt waarom die dijk daar nu eigenlijk ligt.”

dijkgedicht van freek de jonge

Het gedicht kronkelt honderd meter lang over de dijk. Het is aangebracht met biologisch afbreekbaar krijt. Een paar stevige buien en het gedicht zal vervagen. “Online blijft het gedicht natuurlijk wel ontsloten. Mogelijk brengen we in de toekomst het gedicht ook aan op informatieborden op de dijk. Daar is nog geen beslissing over genomen. We hebben er bewust voor gekozen om het kunstwerk op locatie tijdelijk te laten zijn. Door het zo groot aan te brengen op de dijk is het ook een ideaal haakje het gesprek aan te gaan met bezoekers en wandelaars.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)