secundair logo knw 1

Foto: Geothermie Nederland

De toepassing van aardwarmte in ons land is in een jaar tijd met 10 procent toegenomen. Brancheorganisatie Geothermie Nederland verwacht een verdere groei, omdat er zo’n veertig projecten in de startblokken staan.

Afgelopen jaar produceerden de 24 aardwarmteputten – doubletten genoemd – voor 6,2 petajoule aan warmte. Bij deze als duurzaam beschouwde techniek wordt warm water gehaald uit de diepe ondergrond en daarna gebruikt als warmtebron voor woningen en bedrijven. Daarna wordt het afgekoelde water weer in de aarde opgeslagen.

Grotere putten in bedrijf gegaan
Het gebruik van aardwarmte groeide in 2020 met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft te maken met robuustere putten die een grotere capaciteit hebben. Zij gingen in 2019 in bedrijf en draaiden in 2020 voor het eerst een volledig jaar. Geothermie Nederland (de opvolger van Platform Geothermie) rekent op een verdere groei, omdat dit jaar drie nieuwe doubletten gaan produceren en er ook nog zo’n veertig projecten gepland staan.

De brancheorganisatie noemt het essentieel voor de energietransitie dat deze projecten de komende vijf jaar ook worden gerealiseerd. Volgens Geothermie Nederland zorgde de toepassing van aardwarmte vorig jaar voor een besparing van 176 miljoen kubieke meter aardgas, wat gelijk staat aan het jaarlijks gebruik van 117.500 huishoudens. Het komt neer op een vermindering van de CO2-emissie met 330.000 ton.

Passende stimuleringsmogelijkheden nodig
Aardwarmte wordt op het moment vooral toegepast in de glastuinbouw. Er is echter ook veel belangstelling om de energiebron in de gebouwde omgeving in te zetten, meldt Geothermie Nederland. Voor een succesvolle opschaling zijn wel drie acties nodig: een beter op aardwarmte aansluitend overheidsbeleid met passende stimuleringsmogelijkheden, een effectief vergunningenstelsel en het beschikbaar komen van warmtenetten.

Productiecijfers aardwarmte 2020Bron infographic: Geothermie Nederland

 

MEER INFORMATIE
Website Geothermie Nederland
Website Hoe werkt aardwarmte
H2O Actueel (2019): eisen van SodM

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.