Zeven gemalen van Waterschap Rivierenland worden sinds kort 24 uur per dag geautomatiseerd en centraal aangestuurd. Het betreft een proef bij de afvalwaterzuivering Haaften met het programma Aquasuite van Royal HaskoningDHV. Als dat bevalt, wil het waterschap opschalen naar alle gemalen en zuiveringen.
Dat zijn er respectievelijk 192 en 30, waarmee het volgens Royal HaskoningHDHV gelijk om de grootste integrale digitale aansturing in Nederland gaat. Waterschapsbedrijf Limburg werkt vanaf september van dit jaar met Aquasuite voor 149 rioolwatergemalen en ook elders wordt er al mee geëxperimenteerd.
Het hoofddoel van de geautomatiseerde aansturing is een gelijkmatige aanvoer naar de zuivering, zodat deze optimaal kan presteren tegen zo laag mogelijke kosten, zo stelt het ingenieursbureau. Dat werd mede vanwege de Aquasuite-software in 2020 uitgeroepen tot Watertechnologiebedrijf van het jaar van Global Water Awards.
Aquasuite verzamelt en analyseert continu data over de prestaties van de transportleidingen en koppelt die aan weersvoorspellingen. "Op basis daarvan kunnen we de gemalen 24/7 nauwkeurig aansturen en op elkaar afstemmen om de aanvoer zo regelmatig mogelijk te maken", aldus Melchior Schenk, business development director Aquasuite bij Royal HaskoningDHV.
Energiebesparing
Bij de pilot in Haaften, die tot eind dit jaar duurt, worden sinds 1 april voor het eerst modules voor zowel regenaanvoer als droogweeraanvoer ingezet. Dat was de wens van André de Keijzer, teamleider bedrijfsvoering technische installaties bij Waterschap Rivierenland.
"Daarmee hebben we een systeem dat 24/7 de regie voert", verklaart hij. "De operators in de regiekamer hoeven dan alleen nog maar naar de uitzonderingen te kijken en krijgen ruimte om te zoeken naar verdere systeemoptimalisaties."
De verwachting is dat de geautomatiseerde aansturing een energiebesparing van 5 tot 10 procent op de gemalen oplevert. Daarnaast vergt ook de zuivering minder energie, omdat deze efficiënter kan draaien.
"Het gaat ons om een stabiele aanvoer, in kwantiteit en kwaliteit. Die zorgt voor het beste zuiveringsproces", aldus De Keijzer. "Ook verwachten we met Aquasuite een lager energieverbruik en minder onderhoud. Vergelijk het maar met een auto: als die steeds moet remmen en optrekken, in wisselende omstandigheden, dan is het verbruik hoger en heeft de auto meer te lijden dan op een rustige buitenweg."
Rioleringsstelsel
De gemeente West Betuwe neemt eveneens deel aan de pilot, omdat die belang heeft bij een verantwoorde buffering in het gemeentelijke rioleringsstelsel, zonder overstorten en verstoppingen. De Keijzer: "We willen met de pilot aantonen dat we dankzij de centrale aansturing meteen kunnen ingrijpen waar de nood het hoogst is."
In de toekomst is het volgens hem denkbaar dat de gemeentelijke rioleringssystemen worden opgenomen in de centrale besturing. "Samen door één buis."
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Royal HaskoningDHV
H2O-bericht: WBL zet in op data-gedreven bedrijfsvoering
H2O-bericht: Royal HaskoningDHV wint Global Water Award