Na het algemeen bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de gemeenteraad van Amsterdam ook ingestemd met het voorgenomen besluit om de watercyclusorganisatie Waternet te ontvlechten. Deed het AB van het waterschap er vorige week een paar uur over om tot een besluit te komen, de gemeenteraad was er gisteravond in 40 minuten mee klaar. De komende maanden wordt de splitsing voorbereid, zodat in december de besturen van waterschap en gemeente een definitief besluit kunnen nemen.
Dat het besluit over splitsing in beide besturen verschillend wordt beleefd, werd in de Amsterdamse gemeenteraad nog eens vastgesteld door Daan Wijnants (VVD): “Wij hebben het hier over het hoofdlijnenbesluit, terwijl het waterschap er middels een amendement voor heeft gekozen om het te hebben over een voorbereidingsbesluit.”
In hun inbreng memoreerden de gemeenteraadsleden dat de medewerkers van Waternet met ‘ongelooflijk veel energie, deskundigheid, samenwerking en passie’ de watertaken hebben uitgevoerd, maar dat er ook een hoop is misgegaan. En dat moet veel beter, zei Geert Noordzij (PvdA). “En daarom nemen we nu ook deze stap.”
“De verschillen tussen de gemeente en het waterschap, de juridische en de financiële bezwaren, zijn te groot gebleken om te blijven werken in één gezamenlijke uitvoeringsorganisatie. Het is geen leuke conclusie, maar wel essentieel om het publiek belang voorop te stellen”, stelde Erik Bobeldijk (SP) vast.
En zo was er geen enkel raadslid dat zich uitsprak tegen het hoofdlijnenbesluit om te komen tot ontvlechting van de watercyclusorganisatie.
LEES OOK
H2O Actueel: Medewerkers in laatste bijdrage over splitsing Waternet: 'Doe het niet'
Amendementen
In beide algemene besturen zijn wel moties en amendementen aangenomen waarmee ze voorwaarden stellen aan de ontvlechting. Vorige week vroeg het algemeen bestuur van het waterschap onder meer een gedetailleerd financieel beeld van de splitsing en inzicht in hoe het waterschap met de gemeente Amsterdam strategisch en operationeel gaat samenwerken aan de watertaken.
In de gemeenteraad werd gisteren met 9 moties aangestuurd op een zorgvuldige voorbereiding en uitwerking van de ontvlechting. Wethouder Melanie van der Horst onderschreef ze nagenoeg allemaal.
Ze hebben betrekking op betrekken van de medewerkers bij verdere stappen en zekerheid geven over een werkplek, een plan met heldere afspraken over samenwerking en behoud van synergie in de watercyclus, een uitgewerkt voorstel over de organisatie van de Amsterdamse drinkwatertaken, borging van de samenwerking in de afvalwaterketen, voorlopige voortzetting van gezamenlijke huisvesting van waterschap en Amsterdamse watertaken in het gebouw aan de Korte Ouderkerkerdijk.
Wethouder Van der Horst zei in reactie onder meer dat het ‘heel belangrijk is dat medewerkers van Waternet betrokken worden in alle processtappen’. En over de vrees dat de (eenmalige) kosten van ontvlechting hoog zullen oplopen: “Ik denk dat het belangrijk is om te zorgen dat de frictiekosten zo laag mogelijk blijven. We gaan een verdeling maken met het waterschap. Daar hebben we wel bij gezegd dat wij zien dat de draagkracht van Amsterdam groter is en dat we daar wel rekening mee houden.”