Zeshonderd jaar geleden braken de dijken door tijdens de Sint-Elisabethsvloed en daardoor verdronken meer dan tweeduizend mensen in de graafschappen Zeeland en Holland. De watersnoodramp wordt anderhalf jaar lang herdacht met een reeks van activiteiten. Vandaag is een online belevingscentrum geopend.
De Sint-Elisabethsvloed die in de nacht van 18 op 19 november 1421 plaatsvond, is een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis. Dertig dorpen werden verzwolgen door het water en het natte gebied van de Biesbosch ontstond. Het is tevens een waarschuwing uit het verleden, want het dijkbeheer was indertijd ernstig verwaarloosd.
In het themajaar 600 jaar Elisabethsvloed wordt op uiteenlopende manieren aandacht besteed aan de ramp. Zo organiseren enkele musea exposities en worden er diverse wandel- en fietstochten gehouden. Ook verschijnen er speciale publicaties. In Dordrecht vindt in oktober het tiendaagse Tij Festival plaats, waarbij met lichtprojecties en kunstwerken de gevolgen van klimaatverandering worden getoond. De herdenking duurt tot en met september 2022.
Ruimtes over verleden, heden en toekomst
De opening van het virtuele belevingscentrum is feitelijk de aftrap van het themajaar. Dit is een initiatief van waterschap Hollandse Delta in samenwerking met waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Rivierenland, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat. Op een interactieve manier wordt het verhaal over de ramp verteld en ook hoe Nederland nu en in de toekomst omgaat met waterveiligheid.
Het filmpje De kracht van het water geeft een korte introductie. Verder kunnen in het belevingscentrum drie ruimtes worden bezocht. Wie de ruimte Verleden betreedt, kan een radio-uitzending ‘van destijds’ beluisteren en een bijzondere historische kaart bekijken. Ook is er aandacht voor de legende van het wiegje van Beatrijs; een vondeling die op wonderbaarlijke wijze overleefde.
De bezoeker van de ruimte Heden kan waterwandelingen downloaden, meedoen aan geocaching en informatie lezen over waterveiligheid vandaag de dag. In de ruimte Toekomst gaat het om de beschermingsmaatregelen die de waterschappen willen nemen. Hierbij komt ook aan bod welke innovatieve oplossingen ze gebruiken. De informatie en het aanbod worden regelmatig vernieuwd.
Vloed basis voor huidig watersysteem
Volgens deltacommissaris Peter Glas legde de watersnoodramp uit 1421 de basis voor de manier waarop het huidige watersysteem met waterschappen als dijkbewakers is ingericht. “In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Maar we leren ook weer hoe we kunnen leven mét het water. Het centrum maakt de bezoekers op een indringende manier bewust van het belang hiervan, nu en in de toekomst.”
MEER INFORMATIE
Bezoek online belevingscentrum
Website 600 jaar Elisabethsvloed