secundair logo knw 1

Draineermachine gebruikt voor onderwaterdrainage (foto: HDSR)

Door een Europese subsidie kunnen vanaf volgend jaar de drains voor onderwaterdrainage in de polder Lange Weide worden gelegd. Het is het grootste project van deze soort in Nederland. De bedoeling is om de bodemdaling af te remmen.

In de polder Lange Weide nabij de Zuid-Hollandse plaats Driebruggen wordt 450 kilometer onderwaterdrainage aangelegd, in totaal 310 hectare. Hiervoor hebben 28 landeigenaren waarvan dertien agrarische ondernemers zich collectief verenigd in de stichting Rijn & Gouwe Wiericke. Verder zijn Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR), de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) betrokken bij het project.

Soort demonstratieproject
Vanuit het Plattelandsontwikkelingsprogramma van de Europese Unie heeft het project onlangs een POP3-subsidie van 1,1 miljoen euro gekregen. Daardoor kan in 2018 worden gestart met de aanleg van de drainage, vertelt Chris van Naarden, beleidsadviseur veenweide bij HDSR. “De werkzaamheden duren ongeveer twee jaar. Het gaat om een soort demonstratieproject. Nog nergens in ons land wordt op zo’n grote schaal onderwaterdrainage toegepast.”

Onderwaterdrainage is eigenlijk een beetje misleidende naam, zegt Van Naarden. “Het gaat primair om het infiltreren van slootwater in de bodem. Daarmee wordt in een droge periode voorkomen dat de grondwaterstand diep onder het slootpeil zakt. Onze aanname is dat door onderwaterdrainage de daling van de bodem met 30 tot 50 procent kan verminderen. Ook wordt de CO2-uitstoot gereduceerd, omdat het veen minder oxideert.” Het afremmen van de bodemdaling is volgens Van Naarden van groot belang voor de boeren in het gebied. “Zij willen de melkveehouderij behouden. Dat kan alleen als de bodemdaling wordt verminderd. Anders moet je de grond gaan gebruiken voor andere doeleinden zoals natte teelt.”

HDSR gaat de effecten van onderwaterdrainage monitoren en onderzoeken. Van Naarden: “Wij kijken vooral naar de gevolgen voor de waterkwaliteit en waterafvoer. Onderwaterdrainage is een nieuwe techniek, zeker op deze grote schaal. Daarom trekt het project nationaal en internationaal veel aandacht. Er kwam al een Europese delegatie langs voordat de subsidie was toegekend.”

Urgent probleem
Bodemdaling is een urgent probleem, zegt Marjan Holtman, coördinator van het team Omgeving bij HDSR. “De waterschappen in het westen en noorden van Nederland hebben hier in toenemende mate mee te maken. Daarover kunnen we nog jaren praten, maar er moet nu echt worden gehandeld. Het is niet mogelijk om de bodemdaling helemaal te stoppen, maar een vermindering is wel haalbaar.”

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een concrete ambitie: in 2050 is door gezamenlijke inspanning de bodemdaling met ten minste 25 procent vertraagd ten opzichte van het huidige tempo van de daling. Holtman: “Hiermee stimuleren we de boeren om in beweging te komen. Wij hopen zelf dat in de toekomst een hoger percentage haalbaar is.”

Om bodemdaling te verminderen, is onderwaterdrainage volgens Holtman een goed toepasbaar instrument. “We ondersteunen pilots met kennis- en onderzoeksprogramma’s en hebben een stimuleringsregeling voor boeren. We kunnen alleen iets bereiken als boeren bereid zijn om mee te werken. Daarom waarderen wij het zo dat de agrariërs in de polder Lange Weide zich erg sterk verantwoordelijk voelen voor het project.”

Holtman wijst nog op het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III. “Hierin heeft ‘landgebruik en landbouw’ een duidelijke rol bij de reductie van de CO2-uitstoot. Het doel van minder bodemdaling is daarom voor waterschappen niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van waterbeheer, maar ook vanwege klimaatafspraken.”

Meer informatie op de site van HDSR

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.