secundair logo knw 1

Ook waterschappen zetten sterk in op zonne-energie I foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

In Nederland wordt steeds meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen opgewekt, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral de productie van stroom met zonnepanelen stijgt hard en ook biomassa doet het goed. De bijdrage van waterkracht is daarentegen erg klein.

De productie van groene elektriciteit zit in een stroomversnelling, stelt het CBS naar aanleiding van de vandaag gepubliceerde voorlopige cijfers over 2019. Vorig jaar ging het bruto om 21,8 miljard kilowattuur (kWh), een aandeel van ongeveer 18 procent binnen de totale elektriciteitsproductie. Dit betekent een forse groei ten opzichte van 2018, toen 18,5 miljard kWh (ruim 15 procent) werd geproduceerd.

Zonne-energie grootste stijger
De grootste stijger is de elektriciteitsproductie uit zonne-energie, iets waarop waterschappen en andere partijen in de watersector ook stevig inzetten. De productie van stroom met zonnepanelen nam toe van 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019, een stijging met ruim 40 procent. Zonnestroom is nu goed voor 24 procent van de hernieuwbare stroomproductie. De capaciteit van zonnepanelen is volgens het CBS fors gestegen, vooral door nieuwe, grote installaties op daken van gebouwen en op de grond.

Tabel productie hernieuwbare energieBron: Centraal Bureau voor de Statistiek (2020)

De productie van elektriciteit uit windenergie steeg met 7 procent: van 10,0 miljard kWh naar 10,7 miljard kWh. Windenergie heeft met 49 procent nog duidelijk het grootste aandeel maar omdat andere energiebronnen harder groeien, is er relatief wel een daling. In 2018 ging het nog om 54 procent.

Trendbreuk bij biomassa
Wat betreft biomassa is er sprake van een trendbreuk. Nadat jarenlang de stroomproductie uit deze bron wat minder werd, nam die toe van 4,7 miljard kWh in 2018 naar 5,8 miljard kWh in 2019. Het aandeel van biomassa binnen het totaal aan hernieuwbare energiebronnen steeg daardoor naar 26 procent.

Het CBS gaat in zijn toelichting op de cijfers over vorig jaar niet in op de bijdrage van waterkracht. Die is dan ook zo bescheiden dat waterkracht in de tabel wegvalt. Hiermee is in 2019 bruto 93 miljoen kilowattuur geproduceerd, iets minder dan een jaar eerder. Dit komt neer op een aandeel van 0,08 procent binnen het totale elektriciteitsverbruik.

 

MEER INFORMATIE
CBS over de cijfers uit 2019
Plaatsing zonnepanelen door waterschappen
Potentie van elektriciteit uit water

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.