secundair logo knw 1

Waterschappen geven gas met de aanleg van zonnepanelen, blijkt uit persverklaringen en berichten in de media. Zonne-energie moet fors bijdragen aan de duurzame doelen van de waterschappen. In 2020 moet minstens 40 procent van het eigen energieverbruik duurzaam worden geproduceerd, voor 2025 geldt: energieneutraal. Waterschappen die nog geen actie hebben ondernomen zien de deadlines naderen, er worden miljoenen geïnvesteerd. 

Waterschap Vallei en Veluwe heeft in Bennekom het eerste zonnepark op eigen terrein in gebruik genomen. Dit is het startsein voor het plaatsen van 22.237 zonnepanelen bij 13 zuiveringsinstallaties voor eind 2020, schrijft het waterschap.

In totaal gaat het om zo’n 7 hectare aan zonnepanelen, waarmee Vallei en Veluwe jaarlijks zo’n 5,8 mln kWh gaat opwekken. Dat is bijna 10 procent van het eigen energieverbruik, aldus het waterschap. De totale investering voor de realisatie van de zonneparken bedraagt 7,2 miljoen euro.

Vechtstromen
Ook Vechtstromen begint met de aanleg van zonnepanelen. Op acht rioolwaterzuiveringen in Haaksbergen, Oldenzaal, Vriezenveen, Vroomshoop, Dedemsvaart, Rijssen, Almelo Sumpel en Coevorden worden 20.000 zonnepanelen geplaatst. Realisering kost een kleine vijf miljoen euro.

Waterschap Drents Overijsselse Delta is begonnen met fase 1 van een omvangrijk zonneproject, dat uiteindelijk de plaatsing van 40.000 zonnepanelen omvat op in totaal 16 rwzi’s. Het plaatsen van de zonnepanelen op alle rwzi-locaties vergt een investering van 11,8 miljoen euro.

Ursem
Er zijn ook kleinere initiatieven. Zo heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een plan ingediend voor de installatie van 5.000 panelen naast de rwzi aan Het Gors in Ursem.

Het hoogheemraadschap in Noord-Holland nam in augustus het zonnepark op het terrein van de rioolwaterzuivering Everstekoog in gebruik. Met dit nieuwe zonnepark meegerekend, wekt HHNK 8 procent van de gebruikte energie op met zonnepanelen. Het doel is 35 procent in 2025.

Brabantse Delta heeft een zonnepark op de rwzi Bath geopend. De zonnepanelen leveren per jaar naar verwachting 9.486 megawattuur zonnestroom op. De rwzi Bath is de grootste zuiveringsinstallatie van het waterschap.

Twitter zonnepanelen Nog niet elk waterschap heeft ingezet op zonne-energie, getuige de tweet van AWP Delfland

 

Zonnepanelen op dijken
Waterschap Scheldestromen begint een proef met zonnepanelen op dijken. Er komt een testopstelling bij Ritthem. Er worden verschillende soorten panelen geplaatst in uiteenlopende opstellingen. Het experiment moet onder meer duidelijk maken welke opstelling het beste werkt. De proef wordt begeleid door kenniscentrum STOWA.

Een tweede testlocatie is te vinden op de Knardijk in Flevoland, met Waterschap Zuiderzeeland als beheerder. Uit onderzoek van STOWA is gebleken dat landelijk ongeveer 1.500 hectare aan dijkoppervlakte geschikt is om energie te winnen met zonnepanelen. Het gaat vooral om binnentaluds die niet op het noorden liggen.

Innozowa
Waterschap Rivierenland is op een plas voor waterberging in Weurt (bij Nijmegen) een proef begonnen met een drijvend zonne-energiesysteem dat meedraait met de zon en bijdraagt aan een beter ecosysteem. Het staat bekend als Innozowa ofwel Innovatieve Zon-pv op Water.

Eerder dit jaar werd in de besluitvorming groen licht gegeven voor grootschalige aanleg. Zo keurde het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest afgelopen zomer de investering van ruim 2,7 miljoen euro goed om zonnepanelen op de terreinen van acht rioolwaterzuiveringsinstallaties te plaatsen. De investering moet op korte termijn een bijdrage van 12 procent aan de energieneutraliteitsdoelen van het waterschap leveren.

Waterschapsbedrijf Limburg rondde afgelopen april met de opening van een zonnepark in Susteren de plaatsing van 33.000 zonnepanelen af. Daarmee bereikte het waterschap het doel om 40 procent van de energie voor eigen gebruik duurzaam op te wekken. 

Evides
Waterbedrijf Evides gaat drijvende zonnepanelen plaatsen op het spaarbekken en het naastgelegen terrein van de drinkwaterproductielocatie in Rotterdam. Floating Solar heeft de opdracht gekregen.

Op de productielocatie komt 1 hectare aan zonnepanelen op water en 0,5 halve hectare op land. De zonnepanelen produceren jaarlijks ruim 2 miljoen kilowattuur.

Op de drinkwaterproductielocatie Braakman plaatste het drinkwaterbedrijf vorig jaar 6.153 zonnepanelen, die naar verwachting 1,9 MWh energie per jaar zullen opwekken. Ook Evides wil in 2025 energieneutraal zijn.

Update 17/10.Toegevoegd: zonnepark Everstekoog, bestuursbesluit Noorderzijlvest, Waterschapsbedrijf Limburg, zonnepanelen Braakman en tweet AWP Delft

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.