secundair logo knw 1

Het moerasgebied Tusschenwater, waarin de bestaande waterwinning De Groeve ligt l Foto Waterbedrijf Groningen

De provincie Groningen heeft vier nieuwe locaties op het oog waar Waterbedrijf Groningen in de toekomst mogelijk extra drinkwater kan gaan winnen. De komende maanden worden deze locaties verder onderzocht en mogen inwoners hun zegje doen, begin 2025 zal een definitieve keuze gemaakt worden.

Groningen is een van de drinkwaterknelpunten in Nederland waar de komende jaren een gebrek aan capaciteit dreigt. Zakelijke gebruikers krijgen hier dan niet meer vanzelfsprekend een nieuwe aansluiting, om te voorkomen dat woningen het zonder drinkwater moeten stellen.

Samen met de provincie en in opdracht van het Rijk zoekt Waterbedrijf Groningen daarom naar nieuwe drinkwaterbronnen, de zogenaamde Aanvullende Strategische Voorraden (ASV’s). Het streven is daarmee een reserve van 12 miljoen kuub beschikbaar te hebben.

In december 2022 selecteerde de provincie op basis van vooronderzoek al vier potentieel geschikte zoekgebieden: Leek-Roden, Veendam, Bellingwolde en Zuidoost-Groningen. Voor die laatste is eind 2023 nog aanvullend grond- en bodemonderzoek gedaan in de buurtschap Hebrecht, bij Vlagtwedde. Daaruit bleek volgens het Waterbedrijf onder andere dat de kwaliteit van het water hier “erg schoon” is.

Inloopbijeenkomsten
Inmiddels heeft de provincie in een zogeheten Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) beschreven waarom in deze vier gebieden is gezocht, wat de alternatieven zijn en hoe de mogelijke effecten op het milieu verder worden onderzocht (plan-mer).

De NRD ligt van 12 juni tot en met 23 juli 2024 ter inzage. In deze periode worden in elk van de zoekgebieden inloopbijeenkomsten voor omwonenden gehouden.

Nadat de eventuele zienswijzen zijn verwerkt, wordt de NRD vastgesteld. Vervolgens stelt de provincie het plan-mer op, waarmee uiteindelijk een of meerdere gebieden als ASV worden aangewezen. Dit plan is naar verwachting begin 2025 klaar.

Bestaande locaties
Naast de zoektocht naar nieuwe winlocaties zet Waterbedrijf Groningen in op uitbreiding van twee van de vijf bestaande locaties, namelijk De Groeve en Sellingen.  

Voor De Groeve heeft de provincie Drenthe onlangs een vergunning verleend om de winning uit te breiden van 10 naar 12 miljoen kuub per jaar. De productiecapaciteit was daar al aanwezig en de waterwinning ligt in een waterrijk moerasgebied, zodat opschaling hier relatief snel mogelijk was.

“In Sellingen is het precies andersom”, vertelt woordvoerder Wiejanda Moltmaker van het Waterbedrijf. “Daar hebben we wel een winvergunning voor 1,5 miljoen kuub extra, maar niet de productiecapaciteit. Er is nieuwbouw en renovatie nodig om die vergunning te kunnen verzilveren, en met die procedure zijn we nu bezig.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.